Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуирани са семействата от 2 къщи в Асеновград заради паднала подпорна стена

| обновено на 28.10.15 в 13:03
Снимка: БГНЕС

Земна маса се е срутила късно снощи в Асеновградския квартал "Горни Воден", пропаднала е и част от подпорна стена. Застрашени са две триетажни къщи,. които се намират над срутилата стена. Eвакуират се семействата, който живеят в. Хората ще бъдат настанени при свои близки.

Становището на специалистите, извършили оглед, е, че причина  за инцидента е откъртила се скала при изкопните дейности за изграждане на подпорната стена. Взети са незабавни мерки за спешно укрепване на свлечения 5-метров участък по направените предписания на комисията от експерти

Инцидентът е станал снощи след един часа, всъщност още тогава хората са напуснали сградите, притеснени, че могат да бъдат засегнати по-сериозно. Има вътрешни нарушения и напуквания по първите етажи, каза изпълняващият длъжността кмет на Асеновград Пламен Йончев. Той уточни, че изграждането на подпорната стена с дължина близо 40 метра е започнало, за да бъде укрепен пътят по настояване именно на живеещите там. Участъкът е стръмен с денивелация около 7-8 метра. След изготвяне на проекта е бил сключен и договор с фирмата изпълнител. 

Вчера на обекта също са се извършвали изкопни дейности, но през нощта, вследствие на свляклата се скална маса, е станало пропадането на около пет метра от подпорната стена. Вече са издадени предписания за разчистване и започване на възстановяването. Предупреждавахме, че ремонтите стават много близко до къщите ни и ще има последствия, казват уплашените собственици на имотите. По думите на Пламен Йончев, няма потенциална опасност за двете постройки, но все пак последната дума ще е на специалистите, които извършват в момента обследване. В зависимост от тяхното становище ще се прецени дали ще бъде издадена заповед за евакуация.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!