Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Остава“ се завръща

Снимка: личен архив

Легендарната българска група  „Остава“ се завръща на музикалната сцена със своя нов албум, наречен „Океан“. Той съдържа 12 нови и две стари песни, които не са издавани. Дискът е пети поред в биографията на групата, а от предишния го делят седем години. Вокалистът Свилен Ноев разказва, че в този период не са работили много активно:

Пускахме по едно парче на година – продължава той. – Четири от тях влязоха в албума. Освен това вече всички имаме семейства, което означава повече грижи. Преди 3-4 години почти се разпаднахме заради няколко скандала. Животът не е само създаване на изкуство, понякога е борба за оцеляване. Много съм щастлив, че най-накрая издадохме албума. Голямо напрежение падна от плещите ми, защото аз писах текстовете. Това за мен е много тежко бреме, губя съня си в период на сериозна работа. От друга страна, не мога да пея текстове, писани от други хора и често това е причината да забавяме създаването на песните си.


Нека се върнем в далечната 1991 година. Тогава Георги Георгиев (китара и вокали), Боян Петков (бас) и Драгомир Димитров (барабани) създават „Остава“.  Впоследствие към групата се присъединява и Свилен Ноев (вокали). Четири години по-късно Даниел Петров заема мястото зад барабаните.

Всеки албум на „Остава“ има собствен стил – продължава Свилен. – Последният е в „инди рок“ (indie rock), което значи “Independent rock” (независим рок). Представлява смесица между много други стилове, като поп музика, грънч, пънк, дори и джаз. Винаги търсим преобладаващо поп звучене в записите, които правим. Мисля, че това е световна тенденция – „радиофоничност“ при запис, а на концерти е съвсем различно. Това се получи до голяма степен благодарение на младия Мартин Стоянов – изключителен пианист и невероятен аудиоинженер, който направи някои „супер пънкарски“ песни да звучат като много красиви поп парчета.

Да припомним, че „Остава“ бележи значителни успехи на сцените у нас и по света. През 90-те групата записва своя първи албум и песента „Ще дойдеш ли с мен” изпраща музикантите на върха на класациите. Парчето е обявено за най-добра рок/алтернативна песен на „Третите годишни музикални награди“ на телевизия ММ. След като Михаил Шишков (пиано) постъпва в групата,  тя създава и втория си албум. През този период се появява тяхната емблематична песен „Шоколад“, която бележи първо място в класацията „Топ 100“ и отстоява позицията си седем поредни седмици. Ето и още подробности за последната колекция, отново разказва Свилен:

Всяка песен от новия албум си има отделна муза, няма една „опорна точка“, една цел. Може би причината е в това, че дълго не бяхме създавали музика заедно. Група „Остава“ е популярна с това, че прави много любовни песни. Този албум не е изключение. Има социални теми, някои парчета са тъжни, но има и искрени любовни песни. Като последния ни сингъл „Океан“, който беше много успешен. Предстоят доста концерти, на които ще представим албума си. Последната ни песен също е любовна. Нарича се „Внимание“.

Свилен сподели още, че предстоят много концерти, на които „Остава“ ще изпълни новата програма. След броени дни (на 15 ноември) музикантите ще се срещнат с публиката в Лондон. Това е нова емоция за всички нас – заради живото изпълнение и срещата с публиката. Тя винаги ни помага да „отсеем“ най-доброто от нашата музика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05