Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Аксаково е създадена първата момичешка гайдарска група в България

Снимка: Facebook/gaidari.varna

В град Аксаково, област Варна, е създадена първата в България гайдарска група само от момичета. Това съобщи Никола Георгиев, ръководител на Гайдарска школа "Тракия", към която е сформиран съставът.

Ивелина, Сияна, Сара, Калина, Цветелина и Виктория свирят на джура гайда. Те дебютират с видео клип в интернет с изпълнение на народната песен "Девойко мари хубава" в съвременен аранжимент на Никола Георгиев.

По думите на Георгиев интересът към българския фолклор в обществото ни е все по-голям и все повече момичета посягат към фолклорния инструмент, предаде БТА. Според преподавателя, създаването на групата "разбива" стереотипа, че момичета не могат да свирят на гайда.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Комедия"

Магичната музика на група "Терпентина" напоследък ни вълнува все по-често, особено след излизането на дебютния ѝ албум "Носталгия". Макар че е във фокуса на медийното внимание от около две години, групата съществува отдавна. В състава ѝ влизат Иван..

публикувано на 23.07.24 в 10:15

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10