Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждите инвестиции в България – перспективите се подобряват и оптимизмът расте

Снимка: архив

Според последните данни на българската централна банка за първите осем месеца на годината, чуждите инвестиции в страната са били по-малко с 12% от същия период на предходната година, когато общо достигнаха 1.3 млрд. евро. Резултат, който е много далеч от средствата, влагани в България в края на първото десетилетие на века, когато имаше постижения от по 8-9 млрд. евро годишно, които обаче се изпариха със спукването на балона на недвижимите имоти в страната.

Сега вече е друго и чуждите вложения се ръководят в много по-голяма степен от реалните и потенциални възможности на българския пазар. Официалните данни сочат, че до края на август в България са дошли от чужбина свежи капитали на стойност малко над 900 млн. евро главно от Холандия, Франция и Австрия.

Очакванията на българската Агенция за инвестиции обаче си остават оптимистични и се предвижда годишен ръст от около 5% в сравнение с миналата година. Този оптимизъм в немалка степен се споделя и от икономическите наблюдатели, и от самите потенциални инвеститори. Да припомним само, че вече в различна фаза на реализация са няколко огромни за мащабите на страната инвестиционни проекта – досега през годината бяха вложени внушителни суми в различни ИТ български фирми, вълната от аутсорсинг и кол центрове на големи международни компании не спира и даже вече има недостиг на работна ръка, телекомуникационният сектор беше раздвижен от една огромна сделка, напредва реализацията на значителен френски туристически проект в планината Рила, няколко големи китайски инвеститори решиха от тук да навлизат в Европа. Не секва и чуждестранният интерес към отварянето на нови заводи за автомобилни части и възли. Интернет търговията, която се радва на растящо внимание и популярност сред българските потребители, също получи немалко чужди капитали.

На проведена през седмицата международна инвестиционна конференция стана ясно, че интересът към страната и региона се завръща в деловите кръгове. Това едва ли се дължи на някакъв впечатляващ ръст на българския пазар, а по-скоро на политическата и макроикономическа стабилност, преди всичко на подобрените условия за бизнес. Ненапразно страната ни получава изключително добро място по отношение на защитата на инвеститорите – 14-та позиция в света в авторитетната класация Doing Business 2016: Measuring Regulatory Quality and Efficiency.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02

Слънчев край на седмицата, в събота на североизток ще превали

В събота , 10 август, ще е слънчево. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 36°, в..

публикувано на 09.08.24 в 19:45