Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждите инвестиции в България – перспективите се подобряват и оптимизмът расте

Снимка: архив

Според последните данни на българската централна банка за първите осем месеца на годината, чуждите инвестиции в страната са били по-малко с 12% от същия период на предходната година, когато общо достигнаха 1.3 млрд. евро. Резултат, който е много далеч от средствата, влагани в България в края на първото десетилетие на века, когато имаше постижения от по 8-9 млрд. евро годишно, които обаче се изпариха със спукването на балона на недвижимите имоти в страната.

Сега вече е друго и чуждите вложения се ръководят в много по-голяма степен от реалните и потенциални възможности на българския пазар. Официалните данни сочат, че до края на август в България са дошли от чужбина свежи капитали на стойност малко над 900 млн. евро главно от Холандия, Франция и Австрия.

Очакванията на българската Агенция за инвестиции обаче си остават оптимистични и се предвижда годишен ръст от около 5% в сравнение с миналата година. Този оптимизъм в немалка степен се споделя и от икономическите наблюдатели, и от самите потенциални инвеститори. Да припомним само, че вече в различна фаза на реализация са няколко огромни за мащабите на страната инвестиционни проекта – досега през годината бяха вложени внушителни суми в различни ИТ български фирми, вълната от аутсорсинг и кол центрове на големи международни компании не спира и даже вече има недостиг на работна ръка, телекомуникационният сектор беше раздвижен от една огромна сделка, напредва реализацията на значителен френски туристически проект в планината Рила, няколко големи китайски инвеститори решиха от тук да навлизат в Европа. Не секва и чуждестранният интерес към отварянето на нови заводи за автомобилни части и възли. Интернет търговията, която се радва на растящо внимание и популярност сред българските потребители, също получи немалко чужди капитали.

На проведена през седмицата международна инвестиционна конференция стана ясно, че интересът към страната и региона се завръща в деловите кръгове. Това едва ли се дължи на някакъв впечатляващ ръст на българския пазар, а по-скоро на политическата и макроикономическа стабилност, преди всичко на подобрените условия за бизнес. Ненапразно страната ни получава изключително добро място по отношение на защитата на инвеститорите – 14-та позиция в света в авторитетната класация Doing Business 2016: Measuring Regulatory Quality and Efficiency.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рок легенди от DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT са специални гости на "Фестивала в долината на виното“

На голямата сцена на четвъртото издание на "Midalidare - Rock in the Wine Valley" от 12 до 14 юли, наред с хедлайнърите  DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT ,   участват още 13 банди от чужбина, сред които Axel Rudi Pell, Hammerfall, Beast in Black, The..

публикувано на 12.07.24 в 06:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25