Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждите инвестиции в България – перспективите се подобряват и оптимизмът расте

Снимка: архив

Според последните данни на българската централна банка за първите осем месеца на годината, чуждите инвестиции в страната са били по-малко с 12% от същия период на предходната година, когато общо достигнаха 1.3 млрд. евро. Резултат, който е много далеч от средствата, влагани в България в края на първото десетилетие на века, когато имаше постижения от по 8-9 млрд. евро годишно, които обаче се изпариха със спукването на балона на недвижимите имоти в страната.

Сега вече е друго и чуждите вложения се ръководят в много по-голяма степен от реалните и потенциални възможности на българския пазар. Официалните данни сочат, че до края на август в България са дошли от чужбина свежи капитали на стойност малко над 900 млн. евро главно от Холандия, Франция и Австрия.

Очакванията на българската Агенция за инвестиции обаче си остават оптимистични и се предвижда годишен ръст от около 5% в сравнение с миналата година. Този оптимизъм в немалка степен се споделя и от икономическите наблюдатели, и от самите потенциални инвеститори. Да припомним само, че вече в различна фаза на реализация са няколко огромни за мащабите на страната инвестиционни проекта – досега през годината бяха вложени внушителни суми в различни ИТ български фирми, вълната от аутсорсинг и кол центрове на големи международни компании не спира и даже вече има недостиг на работна ръка, телекомуникационният сектор беше раздвижен от една огромна сделка, напредва реализацията на значителен френски туристически проект в планината Рила, няколко големи китайски инвеститори решиха от тук да навлизат в Европа. Не секва и чуждестранният интерес към отварянето на нови заводи за автомобилни части и възли. Интернет търговията, която се радва на растящо внимание и популярност сред българските потребители, също получи немалко чужди капитали.

На проведена през седмицата международна инвестиционна конференция стана ясно, че интересът към страната и региона се завръща в деловите кръгове. Това едва ли се дължи на някакъв впечатляващ ръст на българския пазар, а по-скоро на политическата и макроикономическа стабилност, преди всичко на подобрените условия за бизнес. Ненапразно страната ни получава изключително добро място по отношение на защитата на инвеститорите – 14-та позиция в света в авторитетната класация Doing Business 2016: Measuring Regulatory Quality and Efficiency.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предупреждение за опасни горещини е подадено за цялата страна

В четвъртък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 17° и 25°, в София 18°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По Черноморието  ще..

публикувано на 10.07.24 в 19:10
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20