Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурентоспособност на бизнеса и нови модели за растеж в Балканския регион

БНР Новини
Снимка: архив

Въпросите за възстановяване на конкурентоспособността на бизнеса и новите модели за растеж в региона на Балканите бяха дискутирани в панел на форума ЕС-Югоизточна Европа, организиран от The Economist.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски каза, че основен фокус на българското правителство е запазване на икономическа и финансова стабилност, а след това обобщи иновационните планове за развитие:

Нашите усилия за повишаването на растежа и създаването на конкурентноспособна икономика са фокусирани в изпълнението на няколко приоритетни цели:насърчаване на инвестиции за развитие на иновационния потенциал, разработване на нови продукти и услуги, по-широко прилагане на информационните и комуникационните технологии, въвеждане на модерни и ефективни методи за управление. Постоянното въвеждане на нови технологии, иновативни продукти и услуги е задължително условие за подобряване на конкурентоспособността, за повишаване на производителността на труда, оптимизиране на производствените разходи и повишаване на доходите. Българската икономика има нужда от добре функционираща иновационна среда, която да гарантира възможности за бърз преход към производство на стоки и услуги с висока добавена стойност.

Лукарски посочи като доказателство, че страната ни е на прав път – избирането на България за най-добра аутсорсинг дестинация за 2015 г., а също и ръста на БВП, който е над средния за ЕС.

Министърът на регионалното развитие и благоустройствотоЛиляна Павлова изтъкнапетте основни направления за икономически растеж:политическа и икономическа стабилност, прогнозируемост за бизнеса, ясна визия и стратегия за бъдещо развитие, резултатно ориентирани програми и проекти.Относно новите идеи за регионално развитие на страната тя коментира:

По отношение на градското развитие, по отношение на общините и проектите, свързани с градско развитие, конкурентоспособност и икономическа активност предвиждаме създаването на пет регионални фонда, които да са насочени към тези проекти. Те ще са с начален капитал от 270 млн. лева. Единият фонд ще е насочен към проекти, генериращи приходите и градското развитие за София. Ще има един за Северна и един за Южна България. Ще има един гаранционен фонд и един за туристическа инфраструктура. Важно е туризмът, който има огромен потенциал в нашата страна, но все още не е развит, да бъде подкрепен. Подкрепяме го по един нов начин – 50% безвъзмездно финансиране и 50% вложени във фонд, чрез който да привлечем инвестиции в туристически атракции.

Стефанос Агиасоглу, президент и генерален директор на Hellenic Company for Rolling Stock Maintenance S.A., засегна стратегическото положение на балканския регион като един от най-важните търговски „входове” на Европа, поради което инвестициите в добра инфраструктура са от ключово значение за бъдещото развитие. Според него изключително важно е да се обърне внимание на транспорта, като част от икономическото развитие и растеж на Балканите. Трябва да бъдем по-ефективни и конкурентни, коментира още Агиасоглу.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28