Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурентоспособност на бизнеса и нови модели за растеж в Балканския регион

БНР Новини
Снимка: архив

Въпросите за възстановяване на конкурентоспособността на бизнеса и новите модели за растеж в региона на Балканите бяха дискутирани в панел на форума ЕС-Югоизточна Европа, организиран от The Economist.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски каза, че основен фокус на българското правителство е запазване на икономическа и финансова стабилност, а след това обобщи иновационните планове за развитие:

Нашите усилия за повишаването на растежа и създаването на конкурентноспособна икономика са фокусирани в изпълнението на няколко приоритетни цели:насърчаване на инвестиции за развитие на иновационния потенциал, разработване на нови продукти и услуги, по-широко прилагане на информационните и комуникационните технологии, въвеждане на модерни и ефективни методи за управление. Постоянното въвеждане на нови технологии, иновативни продукти и услуги е задължително условие за подобряване на конкурентоспособността, за повишаване на производителността на труда, оптимизиране на производствените разходи и повишаване на доходите. Българската икономика има нужда от добре функционираща иновационна среда, която да гарантира възможности за бърз преход към производство на стоки и услуги с висока добавена стойност.

Лукарски посочи като доказателство, че страната ни е на прав път – избирането на България за най-добра аутсорсинг дестинация за 2015 г., а също и ръста на БВП, който е над средния за ЕС.

Министърът на регионалното развитие и благоустройствотоЛиляна Павлова изтъкнапетте основни направления за икономически растеж:политическа и икономическа стабилност, прогнозируемост за бизнеса, ясна визия и стратегия за бъдещо развитие, резултатно ориентирани програми и проекти.Относно новите идеи за регионално развитие на страната тя коментира:

По отношение на градското развитие, по отношение на общините и проектите, свързани с градско развитие, конкурентоспособност и икономическа активност предвиждаме създаването на пет регионални фонда, които да са насочени към тези проекти. Те ще са с начален капитал от 270 млн. лева. Единият фонд ще е насочен към проекти, генериращи приходите и градското развитие за София. Ще има един за Северна и един за Южна България. Ще има един гаранционен фонд и един за туристическа инфраструктура. Важно е туризмът, който има огромен потенциал в нашата страна, но все още не е развит, да бъде подкрепен. Подкрепяме го по един нов начин – 50% безвъзмездно финансиране и 50% вложени във фонд, чрез който да привлечем инвестиции в туристически атракции.

Стефанос Агиасоглу, президент и генерален директор на Hellenic Company for Rolling Stock Maintenance S.A., засегна стратегическото положение на балканския регион като един от най-важните търговски „входове” на Европа, поради което инвестициите в добра инфраструктура са от ключово значение за бъдещото развитие. Според него изключително важно е да се обърне внимание на транспорта, като част от икономическото развитие и растеж на Балканите. Трябва да бъдем по-ефективни и конкурентни, коментира още Агиасоглу.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02