Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победител в класацията „Надпяване” на програма „Христо Ботев” за месец октомври е песента „Снощи Севдана отиде” в изпълнение на Йорданка Илиева

БНР Новини

Йорданка Илиева е един от най-сладките и фини гласове на тракийската музика. Родена е през 1922 година в село Недялско, Ямболско. Песните знае от майка си и за нея те винаги  носят топлия полъх на  детството.
С тези песни забравяхме мъката и немотията. Те ни бяха утеха и надежда - казва певицата.
Но освен свиден спомен тези песни, и майсторството с което ги изпълнява, стават и причина за нейните бъдещи успехи.
През четирийсетте години на миналия век Йорданка Илиева прави записи за прочутата тогава фирма за грамофонни плочи „Симонавия”, а малко след това е сред певиците, които всяка сутрин пеят „на живо” по Радиото в така наречения „Час за селото”.
През 1951 година, Йорданка Илиева става част от прочутия Държавен ансамбъл за народни песни и танци, ръководен от Филип Кутев. Там, през годните певицата разгръща потенциала си и развива професионализма си благодарение на колегите и ръководителите си, с които покорява безброй престижни сцени в Европа и Америка.
Фондът на БНР и БНТ пазят записите й до днес - плочи, ленти, филми са запечатали образа и музиката на този прекрасен тракийски славей за поколенията.

За съжаление на 3 април 2003 година Йорданка Илиева напуска този свят, но след нея и до днес остават да звучат прекрасните й песни.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!