Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редът и законите навлизат в българските гори

БНР Новини
Фотоколаж: Вергил Митев

Да говорим за престъпленията срещу дивата природа е важно, темата има широк отзвук в обществото ни. С помощта на медиите се стига до бързо налагане на ефективни наказания спрямо бракониерите. Мнението е на Димитър Градинаров от Българското дружество за защита на птиците. Той и колегите му представиха истинските професионалисти, постигнали успех в борбата срещу бракониерството. Сред тях беше Красимир Киров, началник на полицията в гр. Царево, който ръководи разследване на 15 сигнала за незаконна сеч и  лов на дивеч. По-голяма част от разследваните са получили съдебни присъди за бракониерство. Владимир Пенчев пък, в изпълнение на служебния си дълг, възпрепятства незаконната търговия с пойни птици на животинския пазар „Подуяне”. За разкриването на фрапиращ случай на бракониерство спрямо защитени видове птици, е работила комисар Ренета Пеева. Тяе разследващ полицай от МВР Бургас. Бракониерът, английски гражданин, е осъден у нас на 6-месечна условна присъда и глоба от 2 500 евро, заради посегателство срещу дивата природа.Комисар Пеева разказа повече за случая:

Основно получената информация беше, че той притежава препарирани птици и яйца от защитени видове. Служителите на полицията ги иззеха от жилището на господин Рос и последваха множество експертизи със съдействието на Българското дружество за защита на птиците. Събраните доказателства бяха достатъчни и делото приключи бързо. Той беше признат за виновен и получи адекватно наказание. Доволна съм от този резултат на фона на наказанията, които при подобни случаи се налагат в европейските държави. В повечето случаи паричните санкции не плашат бракониери от ранга на господин Рос. Например глоба от 5хил. паунда е сума, която той дори не би възприел като наказание и няма да го спре да упражнява хобито си..

Бракониерството у нас има различни прояви като незаконен улов на диви животни, ограбване на птичи гнезда, събиране на редки влечуги и растения и не на последно място нерегламентираното изсичане на горите. Проблемът е относително голям за България, а е трудно човек да получи пълна представа за размерите, твърдят еколози. Преки наблюдения за набезите на незаконни дървосекачи в горите има инж. Димитър Баталов от Министерството на околната среда.

Бракониерите са доста добре организирани, поставят фотокапани, наблюдават служителите на горските стопанства и си предават информация за местата, където се извършват проверките. Те действат на групи и обикновено разполагат с по-добра техника от тази на контролните органи. В района на Ботевград установихме, че бракониерска група е изнасяла от гората по 70 кубика дървесина на ден. Засега инспекторите не могат да обхванат огромните горски площи там. Разчитаме на новите строги мерки за контрол при превоза на дървесина и в преработвателните предприятия, които влизат от 1и януари 2016 г. – казва инж. Баталов.

„Аз пазя горите и орлите на България“е мотото на проект, по който работиДружеството за защита на птиците в България. Много са проблемите, които трябва да бъдат решени и най-вече да се повиши контролът и квалификацията на контролните органи–твърди екологът Димитър Градинаров и продължава:

Заради многото други престъпления, които стават в държавата, тези спрямо природата остават на заден план. Не е далеч времето, когато ще има специализирани звена в държавните институции и те ще поемат изцяло контрола върху посегателства от този род. Засега разчитаме на сигнали от граждани и от работата ни на терен. Там често намираме следи от бракониерство. Става въпрос за редки видове и дори унищожаването на един екземпляр от тях има негативен ефект върху популацията на вида в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Софийският университет и Университетът Бенгази искат да развиват съвместни проекти

Представители на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университета Бенгази - най-големия и най-стар университет в Либия, създаден през 1955 г., обсъдиха в Бенгази възможностите за сътрудничество. Университетите планират обмяна на студенти и..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Президентът летя над София и коментира мандата за съставяне на правителство

Очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на останалите парламентарно представени партии ще бъдат ясен знак за това дали ще има такава подкрепа...

публикувано на 16.07.24 в 13:03

Очаква се въздушна помощ от Чехия и Румъния за гасене на пожарите в България

Задвижили сме механизма за гражданска защита към ЕС. Имаме потвърждение от Чехия, която ще изпрати два хеликоптера. Чакаме потвърждение и от Румъния. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов, който пристигна в Стара Загора, където продължава борбата..

публикувано на 16.07.24 в 12:52