Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газова геополитика в Югоизточна Европа – играчи и стратегии

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основните проблеми, бъдещите подходи и главните играчи в сферата на газовата инфраструктура бяха обсъдени на международната конференция „Газовата геополитика в Югоизточна Европа”, организирана от Българското геополитическо дружество. Български и чуждестранни експерти от областта дискутираха настоящата газова криза и какви биха били най-подходящите решения и перспективи.

Коя би била правилната стратегия за България в момента, по отношение на газовата ситуация, коментира Серджо Маталучи, анализатор на Natural Gas Europe:

За България моят сценарий би бил да увеличи сътрудничеството си с Румъния и Сърбия, както и с други източноевропейски страни. Първо трябва да се установи общият интерес и след това да се направят съвместни проекти. Наскоро имаше споразумение между тези държави по въпроса за миграционната криза. Според мен това показва, че по този начин нещата могат да проработят -регионална кооперация между три различни държави, които имат еднакви интереси и желания. А по отношение на Европа – тя трябва да се вслушва повече в българските искания. Но, за да стане това, българските съобщения трябва да са по-ясни и съдържателни. Възможността България да получи по-евтин газ е само една – руски газ. Той ще става все по-евтин. В момента курсът на рублата пада. Това позволява на Русия да понижи цените на газа, особено ако става въпрос за държави с друга валута.  

На конференцията бе обсъдена и турската гледна точка по въпроса с газовата инфраструктура. Според д-р Волкан Йоздемир, Турция трябва да балансира между изтока и запада по отношение на газовия въпрос и не само. Следва да има добри отношения с Русия и с Европа, но при определени условия. Йоземир изтъкна, че не може да се говори за турски хъб, а само за руски газов коридор през страната. За момента проектът е ограничен.

Д-р Фредерик Уилям Енгдал, американски геополитически анализатор и консултант по стратегически рискове, обобщи каква е ситуацията в Европа и какви ще са последствията за България:

В момента, решението на Германия да подкрепи Западния поток, което беше обявено преди няколко седмици, предлага различна алтернатива от Турския поток и Южния поток, който България бе притисната да изостави миналата година. По този начин България ще може да получи по-скъп газ от западна Европа през следващите години, освен ако не успеем да постигнем мир в Близкия изток и Сирия. Трябва да се откажат от глупавите си идеи да създават войни и от мисълта, че ще спечелят нещо от тях. Никой не печели в една война. Ако може да се постигнат дипломатически решения между играчите, тогава нещата биха изглеждали по съвсем различен начин за страни като България. В момента ситуацията е изключително нестабилна, благодарение на войните.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15