Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският филм „Каръци” – силно начало на „Киномания”

БНР Новини
Снимка: zlatnaroza.bg

Силен, затрогващ, човечен филм. Филм, който повдига много въпроси за постсоциалистическата ни действителност, за обезлюдяващите провинциални български градове, за липсата на поминък, принудила родителите да работят в чужбина, за да изхранят семействата си. Филм за трудното израстване, за солидарността и любовта. С нестихващи овации публиката в Зала 1 на Националния дворец на културата снощи изпрати лентата „Каръци”, с която се откри фестивалът „Киномания”. Ще припомним, че в началото на лятото черно-бялата творба на режисьора Ивайло Христов спечели Голямата награда на престижния Московски кинофестивал, както и приза на зрителите. А неотдавна получи Голямата награда „Златна роза” от едноименния форум на българското игрално кино. В него лентата грабна отличията на публиката, критиката, журналистическата гилдия. А младата актриса Елена Телбис взе наградата за най-добра женска роля.

В афиша на „Киномания” освен „Каръци” са още няколко български игрални заглавия: „Аз съм ти”, „Докато Ая спеше”, „Жената на моя живот”. На 100-годишнината на българското кино са посветени прожекциите на два документални филма. Единият е за талантливата актриса Катя Паскалева, която през 2015-а щеше да навърши 70 години. Другият представя родните кинокомедии. Детската публика пък ще има възможност да види екранизираната анимационна приказка на Валери Петров „Пук” с режисьор Анри Кулев. Солидно българско участие има и в документалния филм „Животът е един безкраен танц” на белгийския режисьор Андре Шандел. Герои на лентата са дамското вокално трио „Сентиментъл суингърс” и тромпетистът Михаил Йосифов.

Фестивалът отдава почит с прожекции на филми към знакови за Седмото изкуство творци като Ингрид Бергман, Марио Моничели, Орсън Уелс, Франк Синатра, родени преди 100 години.

В рубриката „Фестивал на фестивалите” са събрани 18 стойностни нови заглавия на световното кино. Девет са филмите, включени в традиционния Френски филмов фестивал. Те идват у нас с номинации и награди.

С особен интерес се очаква прожекцията на спектакъла „Хамлет”, в който блести с таланта си актьорът Бенедикт Къмбърбач. Тя се излъчва в киносалони по цял свят. Българските зрители ще могат да видят и световното турне на „Роджър Уотърс – Стената”.

В програмата на фестивала има подборки от детско, италианско и музикално кино.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15

Възпитаниците на театрална студия "Игра" жънат успехи в България и по света

На 7, 8 и 9 юни, в концертната зала на Дом на културата "Средец" в София, младите актьори от театрална студия "Игра" ще представят премиерата на спектакъла "Когато розите танцуват" по Валери Петров. През втората половина на месеца , от 17 до 22 юни,..

публикувано на 05.06.24 в 16:10