Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за туршии

БНР Новини
Снимка: архив

С наближаването на зимата домакините в България се скриват в кухнята и се отдават на едно почти религиозно тайнство: приготвянето на зимнина. Царска туршия, печени чушки, кисели краставички, лютеница, кисело зеле – това са зимните витамини за много български семейства, които продължават традицията въпреки изобилието в супермаркетите.

Не само хубавото есенно време е изкарало много хора на Женския пазар в София – просто сега е сезонът на туршиите. На най-големия пазар в столицата обикновено жените пазаруват най-евтино необходимите продукти за новата порция туршии и компоти за предстоящите студени дни. Щандовете приличат на натюрморт на холандски майстор: лъскави оранжеви тикви, греещи червени чушки, искрящо бял карфиол, наситено зелени корнишони, хрупкави ябълки, едри круши, сини сливи и какво ли още не. Пъргавите купувачи обаче не само се наслаждават на този красив рог на изобилието – в техните очи плодовете и зеленчуците са преди всичко бъдещи консервирани вкуснотии за зимата. Така е и за 68-годишната Йорданка Митева, която от години отговаря за зимнината в семейството и се радва, че и двете й внучета обичат нейните специалитети.

Всичко си правим сами – туршии, кисело зеле, всичко. По-евтино е, защото е наше производство, но е и по-вкусно, защото си го правим по наш вкус. Лютеница, сладко – всичко правя сама. Не вярвам на готовите туршии – голям буркан, пет чушки и другото е вода – казва опитната домакиня и се спира на щанда на Трифон Найденов. 71-годишният софиянец продава освен пресни зеленчуци от собствената си градина край милионния град, но и домашни консерви, приготвени по старите рецепти на жените в семейството му. Трифон е открил ниша на пазара:

Младите хора предпочитат готови продукти, изготвени по стари рецепти. Те са им по-вкусни и ги предпочитат, вместо да се занимават с нещо, от което не разбират. Разликата между домашно приготвеното и от магазина е огромна. Туршиите от магазина обикновено са от продукти, които не са с високо качество. А аз съм зеленчукопроизводител и предлагам най-доброто, което може да се намери на пазара. И най-важното – правя го с любов!

Като всички южняци, ние българите обичаме добрата храна, а домашните консерви са част от бита ни. И въпреки, че дълги години туршиите и компотите се считаха за остатък от социалистическия недоимък, днес много хора отново се връщат към традицията. А тя датира от стари времена, както знае етнографката Евгения Тонева. От години тя изследва отношението на българите към домашно приготвените специалитети и твърди, че две трети от нашенците залагат на туршии собствено производство. При това не се наблюдава разлика между жители на големите градове и селата, между висшисти и по-ниско образовани, между млади и стари. Очевидно традицията, през есента да се приготвя зимнина, е жива.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

Оранжев код за много горещо време е подаден за цялата страна

В петък  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 20° и 24°, в София 20°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 34°.  По..

публикувано на 11.07.24 в 19:05

Рок легенди от DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT са специални гости на "Фестивала в долината на виното“

На голямата сцена на четвъртото издание на "Midalidare - Rock in the Wine Valley" от 12 до 14 юли, наред с хедлайнърите  DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT ,   участват още 13 банди от чужбина, сред които Axel Rudi Pell, Hammerfall, Beast in Black, The..

публикувано на 12.07.24 в 06:15