Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за туршии

БНР Новини
Снимка: архив

С наближаването на зимата домакините в България се скриват в кухнята и се отдават на едно почти религиозно тайнство: приготвянето на зимнина. Царска туршия, печени чушки, кисели краставички, лютеница, кисело зеле – това са зимните витамини за много български семейства, които продължават традицията въпреки изобилието в супермаркетите.

Не само хубавото есенно време е изкарало много хора на Женския пазар в София – просто сега е сезонът на туршиите. На най-големия пазар в столицата обикновено жените пазаруват най-евтино необходимите продукти за новата порция туршии и компоти за предстоящите студени дни. Щандовете приличат на натюрморт на холандски майстор: лъскави оранжеви тикви, греещи червени чушки, искрящо бял карфиол, наситено зелени корнишони, хрупкави ябълки, едри круши, сини сливи и какво ли още не. Пъргавите купувачи обаче не само се наслаждават на този красив рог на изобилието – в техните очи плодовете и зеленчуците са преди всичко бъдещи консервирани вкуснотии за зимата. Така е и за 68-годишната Йорданка Митева, която от години отговаря за зимнината в семейството и се радва, че и двете й внучета обичат нейните специалитети.

Всичко си правим сами – туршии, кисело зеле, всичко. По-евтино е, защото е наше производство, но е и по-вкусно, защото си го правим по наш вкус. Лютеница, сладко – всичко правя сама. Не вярвам на готовите туршии – голям буркан, пет чушки и другото е вода – казва опитната домакиня и се спира на щанда на Трифон Найденов. 71-годишният софиянец продава освен пресни зеленчуци от собствената си градина край милионния град, но и домашни консерви, приготвени по старите рецепти на жените в семейството му. Трифон е открил ниша на пазара:

Младите хора предпочитат готови продукти, изготвени по стари рецепти. Те са им по-вкусни и ги предпочитат, вместо да се занимават с нещо, от което не разбират. Разликата между домашно приготвеното и от магазина е огромна. Туршиите от магазина обикновено са от продукти, които не са с високо качество. А аз съм зеленчукопроизводител и предлагам най-доброто, което може да се намери на пазара. И най-важното – правя го с любов!

Като всички южняци, ние българите обичаме добрата храна, а домашните консерви са част от бита ни. И въпреки, че дълги години туршиите и компотите се считаха за остатък от социалистическия недоимък, днес много хора отново се връщат към традицията. А тя датира от стари времена, както знае етнографката Евгения Тонева. От години тя изследва отношението на българите към домашно приготвените специалитети и твърди, че две трети от нашенците залагат на туршии собствено производство. При това не се наблюдава разлика между жители на големите градове и селата, между висшисти и по-ниско образовани, между млади и стари. Очевидно традицията, през есента да се приготвя зимнина, е жива.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стенопис в Пловдив е посветен на 20 години от членството на България в НАТО

В присъствието на дипломати външният министър Иван Кондов откри в Пловдив последния стенопис от конкурса на министерството „България – по-красива в НАТО“. Проявата е посветен на 20-ата годишнина от членството на страната в Алианса. Творбата е дело на..

публикувано на 21.12.24 в 09:12

Жителите на Змейово празнуват пелина, чиято рецепта ревниво пазят

Старозагорското село Змейово днес, 21 декември, отбелязва своя традиционен празник на пелина. По стар български обичай, гостите ще бъдат посрещнати с хляб и сол на площада пред читалището, а над 150 самодейци ще се погрижат за доброто им настроение с..

публикувано на 21.12.24 в 09:10

Планинският курорт Боровец официално открива зимния сезон

Със светлинно и звуково представление планинският курорт Боровец в Рила днес официално дава начало на зимния сезон. Светлинната прожекция ще бъде от 17.00 ч. на писта "Рила". Ски зоната ще бъде отворена от 8:30 до 16:30 ч. До 27 декември лифт картата може..

публикувано на 21.12.24 в 08:40