Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България пое председателството на Съвета на Европа

Снимка: mfa.bg

През седмицата външният министър Даниел Митов взе участие в заседанието на Комитета на министрите на Съвета на Европа (СЕ) в Страсбург. По време на срещата първият ни дипломат прие от босненския си колега Игор Црнадак ротационното председателство на Комитета за периода ноември 2015 г. – май 2016 г., като това е второто председателство на България след приемането й в СЕ през 1992 г.

Съветът на Европа е политическа международна организация на страните от т. нар. „Голяма Европа“, които са 47 на брой с 800 милиона души население. Тя е самостоятелен орган, съществуващ отделно от Европейския съюз, но за разлика от него няма правомощия да създава закони. Организацията обаче работи за европейската интеграция, като насърчава сътрудничеството между всички държави в Европа в областта на правото, човешките права, демократичното развитие и културното сътрудничество. Имайки предвид тази обща рамка, в своето изказване пред Съвета министър Митов представи приоритетите и програмата на българското председателство, като посочи, че те са съобразени с актуалните политически процеси, оказващи влияние върху сигурността в Европа. Гарантирането на правата на детето е сред водещите приоритети на Република България, утвърдени от Националния координационен механизъм по правата на човека, подчерта в изказването си министърът. Той акцентира върху предвидените инициативи, свързани с достъпа до култура, подпомагане на процеса на социална интеграция и намаляване на рисковете от прояви на расизъм и ксенофобия. Българският първи дипломат посочи, че във фокуса на председателството ще бъдат още медийната независимост и свободата на словото като основополагащи елементи на демократичното общество. Укрепването и пълното прилагане на основните права и свободи изискват общи и координирани усилия за да се справим с настоящите икономически, социални и политически предизвикателства в Европа, коментира българският външен министър. Макар и не в прав текст, дали той нямаше предвид справянето с най-големия за Европа проблем в момента – мигрантския?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Балканиада по математика

Националният отбор на България по математика се представи отлично в Балканската олимпиада за 15-годишни. 6 български ученици се завърнаха с 6 медала от надпреварата в Анталия проведена между 25 и 30 юни, съобщи Министерството на образованието...

публикувано на 01.07.24 в 16:44

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36