Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анимационната фентъзи сага „Златната ябълка” се бори за един милион гледания в YouTube

От 16-и ноември 2015 г. трейлърът на първото анимационно фентъзи, представящо българските митове и легенди, може да бъде гледан в глобалната мрежа. В деня на световната му премиера стартира кампания „Национално предизвикателство Един милион: Да направим българския сериал „Златната ябълка“ световно събитие“. Цел на кампанията е да информира българите в страната и чужбина, че трейлърът на първия епизод от бъдещия сериал вече е в You Tube, да ги мотивира да го гледат и споделят с приятели. Стремежът е да бъдат достигнати 1 000 000 гледания, които да го превърнат в световно събитие. Подкрепата на световната интернет аудитория, доказана с такъв голям брой гледания на трейлъра, ще даде основание на авторите да преговарят с големи анимационни компании и разпространители и да ги убедят да инвестират в реализацията на целия проект.

„Златната ябълка“ не е предназначена само за забавление, а има и образователна цел. Авторите й се надяват да покажат родния фолклор по съвременен, атрактивен и универсално разбираем начин, така че да бъде заинтригувана както младата, така и чуждестранната аудитория. Консултант на анимационния проект е доц. д-р Вихра Баева от Института по фолклористика към БАН, което е гаранция за автентичността на използваните фолклорни мотиви и на представените обичаи и традиции.

За всички, ангажирани със сериала, „Златната ябълка“ е не просто анимация, а кауза. Екипът от аниматори, които работят в cloud студио „Змей“ изцяло онлайн, обединява 25 души от 6 страни. Младите български аниматори са завършили престижни университети в чужбина и участват в проекти на големи анимационни компании от Европа и Америка.

Друга благородна цел на проекта „Златната ябълка“ е да спомогне за връщане на талантливите български аниматори обратно в България. Успехът на начинанието може да привлече инвеститори, да сложи началото и на други анимационни проекти и дългосрочни ангажименти. И още - да доведе утвърдени чуждестранни аниматори у нас, които да предадат опита си на своите български колеги. Така „Златната ябълка“ може да сложи началото на творческа работилница и школа за млади аниматори в България.

Всички ние можем да подкрепим "Златната ябълка", като от 16-и до 26-и ноември гледаме и споделяме с приятели трейлъра му в YouTube  (https://www.youtube.com/watch?v=gb1a78dyWrM ). Нека покажем на света нашите змейове, кукери и самодиви. Нека заедно превърнем "Златната ябълка" в световно събитие, за да се реализира този общественозначим български проект.

Българското национално радио е медиен партньор на проекта

Още от категорията

Монаси от манастир в Дхамаршала, Индия

Монаси от Тибет представят в Бургас хималайската култура

Монасиот Тибет пристигат на 6 юли в Бургас. Делегацията от Фондация за хималайска култура включва Лобсанг Фънтсок – председател, трима монаси, близки до Далай Лама, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и..

публикувано на 06.07.24 в 09:15

Елина Кешишева с изложба за силата на оцелелите от домашно насилие българки

Над 20 жени са убити от своя партньор или друг близък до тях мъж в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие за 2023 година са близо 1400. Според сайта "Спасена" за първите шест месеца на 2024 г. най-малко десет са..

публикувано на 04.07.24 в 11:05

Късносредновековно българско облекло и въоръжение показват в крепостта "Баба Вида"

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" - така се нарича новата постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин. Тя запознава посетителите с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие по българските земи - от..

публикувано на 04.07.24 в 08:10