Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес в Париж, а утре?

БНР Новини
Снимка: EПA/БГНЕС

Петък 13-и за пореден път доказа мрачната си слава. След серия от взривове в Париж загиналите са над 120 души, а броят им може да нарасне още. Зала „Батаклан“ във френската столица е едно от местата, в което има най-много жертви и  пострадали. При атаката на терористите, там е имало концерт, на който са били около 1500 души. Оцелели свидетелстват, че в първия момент мислели, че изстрелите, които чуват са част от шоуто, но заедно с тях чули и викове „Аллах е велик“. Специални полицейски части щурмуват залата и успяват да евакуират оцелелите. Отговорност за атаките пое групировката Ислямска държава. Президентът Франсоа Оланд обяви, че Франция ще поведе безмилостна война срещу тероризма. Българският президент Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и външният министър Даниел Митов определиха нападенията като „варварски нехуманен акт, насочен срещу принципите и устоите на демократичните общества“. Журналистката Елена Йончева определи случилото се като продължение на атаката срещу списанието Шарли Ебдо. Според нея, моментът не е избран случайно, защото е в навечерието на инвазия на Турция в Северна Сирия и на поредната конференция за Сирия, която се провежда във Виена.

Атаката срещу Шарли Ебдо показа и, че има постоянен и устойчив риск от терористични актове в Европа. Ако след тях ЕС беше на кръстопът, то след тази нощ на ужасите е време да избере по кой път да тръгне. Ще продължи ли да бъде толерантен  закрилник на бежанците, идващи от Близкия Изток и Африка, или най-после ще има категорична позиция за справяне с кризата. Съществуването на Съюза зависи от справянето с Ислямска държава и бежанския проблем. Това не е теза на някой националист, а реалността, която до момента беше някак неглижирана. Европа продължава да смята, че конфликтът в Близкия изток е локален и, че няма да се разпространи на европейския континент. Дано след двете атаки в нейния център, нещо се промени. У нас пък за пореден път ще си зададем въпроса какво би се случило, ако сме следващите? Готови ли сме да се защитим при подобна атака и, най-вече, можем ли да я предотвратим? Как протестиращите от седмици полицаи, се грижат за сигурността ни в момента и много други. Започнахме да забравяме, че България също влезе в полезрението на терористите. На 18 юли 2012 година след атентат на летище „Бургас“ загинаха 7 души. След дълго разследване обвиниха ливанската групировка Хизбула и всичко отмина. Дебатът за готовността на службите за справяне с подобни кризи също бе претупан  и животът си продължи по старому. Днес вероятно ще е същото. Няколко седмици ще обсъждаме, че трябва да сме солидарни с французите в този тежък момент и че ще подкрепим Франция каквото и да реши, след което медиите ще забравят случая, защото ще се е появила поредната сензация от местен характер. Но въпросите остават… Поне за онези, които наистина искат отговори, а не просто да гонят рейтинг.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

През юли БНР получи почти 400 писма от 19 държави

Здравейте, скъпи приятели! С радост съобщаваме, че след появата на новите QSL-картички на БНР получихме цяла лавина от писма. Само през юли те са почти 400! Най-активни се оказаха нашите потребители от Германия и Индия. "Винаги..

публикувано на 15.08.24 в 09:25

От турската "Боташ" идват в България за преговори по споразумението с "Булгаргаз"

Представители на турската енергийна компания "Боташ" идват в България за преговори с "Булгаргаз" по исканото от страната ни преразглеждане на споразумението между двете компании. Това беше една от темите, обсъдени от министъра на енергетиката Владимир..

публикувано на 15.08.24 в 07:10

Турнир по спортен риболов за хора със зрителни увреждания на язовир "Огоста"

В язовир "Огоста" в Монтана днес от 09:00 до 12:00 часа се провежда Турнир по спортен риболов за хора със зрителни увреждания. Организатор на спортното мероприятие, финансирано от Агенцията за хора с увреждания, е спортен клуб "Феникс" към Съюза на слепите..

публикувано на 15.08.24 в 06:10