Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес в Париж, а утре?

БНР Новини
Снимка: EПA/БГНЕС

Петък 13-и за пореден път доказа мрачната си слава. След серия от взривове в Париж загиналите са над 120 души, а броят им може да нарасне още. Зала „Батаклан“ във френската столица е едно от местата, в което има най-много жертви и  пострадали. При атаката на терористите, там е имало концерт, на който са били около 1500 души. Оцелели свидетелстват, че в първия момент мислели, че изстрелите, които чуват са част от шоуто, но заедно с тях чули и викове „Аллах е велик“. Специални полицейски части щурмуват залата и успяват да евакуират оцелелите. Отговорност за атаките пое групировката Ислямска държава. Президентът Франсоа Оланд обяви, че Франция ще поведе безмилостна война срещу тероризма. Българският президент Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и външният министър Даниел Митов определиха нападенията като „варварски нехуманен акт, насочен срещу принципите и устоите на демократичните общества“. Журналистката Елена Йончева определи случилото се като продължение на атаката срещу списанието Шарли Ебдо. Според нея, моментът не е избран случайно, защото е в навечерието на инвазия на Турция в Северна Сирия и на поредната конференция за Сирия, която се провежда във Виена.

Атаката срещу Шарли Ебдо показа и, че има постоянен и устойчив риск от терористични актове в Европа. Ако след тях ЕС беше на кръстопът, то след тази нощ на ужасите е време да избере по кой път да тръгне. Ще продължи ли да бъде толерантен  закрилник на бежанците, идващи от Близкия Изток и Африка, или най-после ще има категорична позиция за справяне с кризата. Съществуването на Съюза зависи от справянето с Ислямска държава и бежанския проблем. Това не е теза на някой националист, а реалността, която до момента беше някак неглижирана. Европа продължава да смята, че конфликтът в Близкия изток е локален и, че няма да се разпространи на европейския континент. Дано след двете атаки в нейния център, нещо се промени. У нас пък за пореден път ще си зададем въпроса какво би се случило, ако сме следващите? Готови ли сме да се защитим при подобна атака и, най-вече, можем ли да я предотвратим? Как протестиращите от седмици полицаи, се грижат за сигурността ни в момента и много други. Започнахме да забравяме, че България също влезе в полезрението на терористите. На 18 юли 2012 година след атентат на летище „Бургас“ загинаха 7 души. След дълго разследване обвиниха ливанската групировка Хизбула и всичко отмина. Дебатът за готовността на службите за справяне с подобни кризи също бе претупан  и животът си продължи по старому. Днес вероятно ще е същото. Няколко седмици ще обсъждаме, че трябва да сме солидарни с французите в този тежък момент и че ще подкрепим Франция каквото и да реши, след което медиите ще забравят случая, защото ще се е появила поредната сензация от местен характер. Но въпросите остават… Поне за онези, които наистина искат отговори, а не просто да гонят рейтинг.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33

Мистерия с притежателя на незаконния дом за стари хора в Банкя

Незаконният дом за стари хора в Банкя, в който при пожар загина един човек, а трима бяха ранени, е притежание на фирма с регистриран пансион за животни, при това на друг адрес, съобщи пред БНТ зам. социалният министър Лазар Лазаров. Той заяви, че не е..

публикувано на 16.08.24 в 08:34

Слънчево време с превалявания на места

В петък ще преобладава слънчево време. Следобед над западните и централните части от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за София – около 34°...

публикувано на 15.08.24 в 19:05