Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 8 декември тръгва независимата енергийна борса

Жечо Станков

На 8 декември тази година в България, която е последна в Европейския съюз в либерализацията на енергийния пазар, ще започне работа независимата енергийна борса, съобщи в Стара Загора заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на разяснителна кампания по темата. Борсата ще започне работа с тест-период на услугата "ден напред", която дава възможност на абонатите да реализират излишък или недостиг на енергия. 

Търговията на борсата ще е на едро, битовите абонати ще могат да ползват услугите на либерализирания пазар през регистрирани търговци на ток. 6332 мегавата ще е гарантираното количество електроенергия на борсата, произведени от ТЕЦ "Марица-изток" 2, АЕЦ "Козлодуй" и НЕК, всичките дружества на Българския енергиен холдинг. Такса за мрежата ще се плаща на ЕРП-тата или от самите абонати, или през търговците. Регулацията остава в пълномощията на КВЕР. 

При смяна на доставчика или при фалит на търговец, ще има т.нар. "доставка последна инстанция", която ще гарантира на абоната, че няма да остане без ток, цената ѝ ще се определя от регулатора. 

До януари 2014 година клиентите на либерализирания пазар са били 2384, към днешна дата те са 12 хиляди. Все още 60 процента дял държи регулираният пазар у нас. На въпрос на "Хоризонт" как може да се либерализира пазарът, при положение че има фиксирани цени за двете американски централи, Жечо Станков отговори, че очакват от Световната банка модел с компенсаторен механизъм. Без отговор остана въпросът "Няма ли да има картел на търговците на ток".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!