Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София Европа ще пее „Откривай”

Започна Детската Евровизия 2015

БНР Новини
Снимка: БТА

Броени дни ни делят от детския песенен конкурс Евровизия, който ще се проведе на 21 ноември в столичната зала „Арена Армеец”. Предвидена за 15 ноември, церемонията по откриването беше отменена заради трагичните събития в Париж. Тогава беше изтеглен само жребият, който определи реда на участниците в конкурса, а във вторник официално бе даден стартът на Детска Евровизия 2015.

Спектакълът в зала 6 на НДК откри ансамбъл „101 каба гайди“.С много усмивки и красиви послания делегациите от 17-те участващи държави минаха по червения килим. Своите приветствия отправиха генералният директор на БНТ Вяра Анкова, изпълнителният директор на Детска Евровизия Владислав Яковлев и кметът на София Йорданка Фандъкова. Водещ на гала вечерта беше певицата Йоанна Драгнева, която разговаря с всички изпълнители и им пожела успех.

С огромен интерес и бурни аплодисменти бяха посрещнати учениците от Национално училище за танцово изкуство. Те представиха китка от народни танци, характеризиращи различни фолклорни области на България.  Акцент на вечерта бяха децата от вокална група „Бон-Бон”, които направиха кратка историческа разходка с някои от емблематичните песни от песенния конкурс през годините. По време на техните изпълнения върху сградата на НДК бе осъществено атрактивно 3D mapping шоу, представящо участващите държави и техните флагове. За финал на програмата Крисия Тодорова изпълни химна на тазгодишната Детска Евровизия – Discover, на фона на истинска огнена феерия. Тържествена заря беляза края на събитието.

Тазгодишните представители на България – Габриела Йорданова и Иван Стоянов ще се състезават под номер 13. Тяхната песен The Colour of Hope („Цветът на надеждата”) е по текст на самата Габи (с помощта на Ивайло Вълчев), а музиката е дело на Слави Трифонов, Евгени Димитров-Маестрото и Георги Милчев-Годжи.


Нека припомним, че първото участие на България в конкурса е през 2007 година в Ротердам, с представител група „Бон-Бон”. Общият брой на участията ни е четири, като последният за момента е най-успешен – миналогодишното представяне на Крисия, Хасан и Ибрахим в Малта. Те бяха класирани на 2-о място с песента „Планетата на децата”. Благодарение на техния успех, сега страната ни е домакин на един от най-популярните международни конкурси.


По традиция всяко издание на Евровизия има своя обща песен. Тази година тя се казва  Discover и е в тон с мотото на конкурса – „Откривай”.


В неделя – 15 ноември, ден след пристигането си в България, всички участници се събраха в първо студио на БНР, за да запишат песента. Автори на музиката са Евгени Димитров-Маестрото, Васил Иванов-Декстър и Гордън Бонело – режисьорът на шоуто на Детската Евровизия. Текстът е дело на Мат Мушу, който написа и общата песен за миналогодишното издание на конкурса. В събота от сцената в зала „Арена Армеец” Discover ще прозвучи в изпълнение на всички участници в конкурса, детския хор на БНР и българските звезди от Детска Евровизия 2014 – триото Крисия, Хасан и Ибрахим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15