Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от Залцбургския форум се отказват от безразборния прием на бежанци в Европа

БНР Новини
Снимка: mvr.bg

Европа не може да приеме всички бежанци, които са се устремили към нея и трябва да спре с политиката на „Добре дошли“ и на каненето, за да се справи с външния натиск. За целта са нужни конкретни мерки за обмен на опит и информация между службите на отделните държави. Това стана ясно от думите на австрийския вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер, която участва в конференция на Залцбургския форум, проведена в София.

В София страните-членки обсъдиха общата цел – да се намали бежанския натиск в Югоизточна и Източна Европа и мигрантския поток по балканския маршрут, както и да се създадат предпоставки за по-добър обмен на информация между службите. Домакин на срещата беше българският министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Сред приоритетите на българското председателство на Залцбургския форум тя открои противодействието на нелегалната миграция и каналджийството, противодействието на тероризма и радикализацията, а също засилването на сътрудничеството със Западните Балкани и Молдова.

Участници в Залцбургския форум са девет европейски държави, които определят присъствието си в този формат като много ползотворно, защото чрез него успяват да координират своите позиции и да намерят решения, когато трябва да участват в европейския дебат. На първото заседание в София австрийският вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер коментира, че трябва да се набележат „горещи точки“ в Европа, за да може да се следи какви хора влизат на територията на континента.

По думите на българския министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, идеята за новата комуникационна система за хората, които търсят убежище е ключова за ЕС, а първата стъпка за постигането на това е по-добрият обмен на информация. Тя добави, че участниците във форума са определили като „безпрецедентен” бежанския натиск и че трябват координирани действия.

Смекчаването на миграционните процеси и борбата с радикализма също са били основни теми, обсъждани по време на заседанието в София.

Терорът вече е пристигнал в сърцето на Европа, но не за първи път, а за още един път, констатира австрийският вътрешен министър. Обменът на информация предполага доверие и е много важно спазването на защита на данните, убедена е тя. И още от думите на Йохана Микл-Лайтнер:

Нужни са съвместни мерки, за да се борим срещу каналджийството и тероризма. Австрия не е само транзитна страна, а и цел на мигрантите. Над 500 000 души от началото на септември са преминали границите на държавата. Австрия, както Германия и Швеция, не може да се справи с всички заявления за получаване на убежище. Женевската конвенция е дефинирала кой трябва да получи закрила. За щастие не трябва ние, политиците, да взимаме тези решения, а независими служби. Не е по силите на нито една държава да се справи сама с предизвикателствата. Трябва да търсим общи решения. Няма как да приемем всички бежанци, които са се устремили насам. Европа трябва да се откаже от културата на „добре дошли!“ и това „гостоприемство“ трябва да се смени с връщане към корените ни. На дневен ред е борбата с тероризма и виждаме как той вече е достигнал до сърцето на Стария континент. Време е да се обединят действията и компетентностите на специалистите за борба с терора. В рамките на българското председателство на Залцбургския форум, в тясно сътрудничество с Австрия и други държави, беше разработена концепция за Съюз срещу нелегалната имиграция. Имаме съвместен план, който включва и страните от Западните Балкани. Тук влизат въпроси свързани с каналджийството, със справянето с емигрантския поток по Балканския маршрут. Предприемаме общоевропейски мерки, като обръщаме внимание основно на Централна и Югоизточна Европа. За да гарантираме сигурността в Европа, е много важен обменът на информация и данни между отделните държави. Трябва да се направи ясно разграничение между хората, които се нуждаят от закрила и тези, за които не е необходимо убежище – добавя вътрешният министър на Австрия Йохана Микл-Лайтнер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17