Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК разбра колко плачевно е състоянието на българската енергетика, обещава помощ

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В последния си доклад за състоянието на Енергийния съюз в Европа, Брюксел обвини във всички грехове българската енергетика, установи плачевното й състояние и на следващия ден обеща да помогне да се оправят нещата.

Че българският енергиен сектор страда от дълги години от тежки проблеми, които вече достигат заплашителни размери и може да предизвикат катастрофална експлозия в този ключов сектор, не е тайна нито за българските политици, нито за експертите, нито за обективните международни наблюдатели. Частното производство на електричество е до такава степен нерентабилно и носещо загуби, въпреки щедрите държавни субсидии за зелена енергия, че държавната шапка Български енергиен холдинг и дъщерното му дружество Национална електрическа компания, са на практика фалирали и никой не знае кога ще могат да си върнат огромните дългове. Доставките на газ и снабдяването с въглеродни горива са почти изцяло в ръцете и на волята на Русия, същото важи и за атомната енергетика. Въпреки че в България са регистрирани едни от най-ниските в Европа цени на електроенергията, повечето българи са на ръба на енергийната бедност и изпитват огромни затруднения да си плащат домакинските месечни фактури за ток.

След като всичко това и още много други верни и нелицеприятни неща най-после бяха открити и посочени от Еврокомисията през миналата седмица, Брюксел очевидно реши, че така повече не може и че трябва да се помогне с нещо на тази ключова на Балканите страна, която на всичкото отгоре е и член на Евросъюза. И включи в списъка си с енергийни приоритети няколко проекта, засягащи пряко България и повечето компоненти на нейния енергиен сектор. Газовата зависимост от Русия ще се преодолява с пари от еврофондовете, предназначени за проточилото се десетилетия иначе елементарно строителство на връзки с газовите системи на съседните страни. Също в тази посока ще бъдат и опитите да се излезе от трагичното състояние на електронергетиката. Колко и кога точно Брюксел ще отпусне пари на България, още не се знае, но едно е ясно: вече официално се признава, че страната сама не може да се измъкне от тресавището и че е жизнено необходим спасителен пояс. Това е точка в плюс на иначе много критикуваните брюкселски бюрократи и свидетелство, че въпреки безбройните си приказки и големи амбиции, българските власти са безсилни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36

Маршируващи звезди от България се представиха на световен фестивал в Цюрих

Български деца от марчинг бенд “Marching Stars” участваха в Осмия Световен младежки музикален фестивал в Цюрих. В двудневния форум се представиха 80 младежки оркестъра от цял свят с близо 4 хил. музиканти. Американската мечта на Тодор Цачев се..

публикувано на 14.07.24 в 14:12

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06