Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК разбра колко плачевно е състоянието на българската енергетика, обещава помощ

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В последния си доклад за състоянието на Енергийния съюз в Европа, Брюксел обвини във всички грехове българската енергетика, установи плачевното й състояние и на следващия ден обеща да помогне да се оправят нещата.

Че българският енергиен сектор страда от дълги години от тежки проблеми, които вече достигат заплашителни размери и може да предизвикат катастрофална експлозия в този ключов сектор, не е тайна нито за българските политици, нито за експертите, нито за обективните международни наблюдатели. Частното производство на електричество е до такава степен нерентабилно и носещо загуби, въпреки щедрите държавни субсидии за зелена енергия, че държавната шапка Български енергиен холдинг и дъщерното му дружество Национална електрическа компания, са на практика фалирали и никой не знае кога ще могат да си върнат огромните дългове. Доставките на газ и снабдяването с въглеродни горива са почти изцяло в ръцете и на волята на Русия, същото важи и за атомната енергетика. Въпреки че в България са регистрирани едни от най-ниските в Европа цени на електроенергията, повечето българи са на ръба на енергийната бедност и изпитват огромни затруднения да си плащат домакинските месечни фактури за ток.

След като всичко това и още много други верни и нелицеприятни неща най-после бяха открити и посочени от Еврокомисията през миналата седмица, Брюксел очевидно реши, че така повече не може и че трябва да се помогне с нещо на тази ключова на Балканите страна, която на всичкото отгоре е и член на Евросъюза. И включи в списъка си с енергийни приоритети няколко проекта, засягащи пряко България и повечето компоненти на нейния енергиен сектор. Газовата зависимост от Русия ще се преодолява с пари от еврофондовете, предназначени за проточилото се десетилетия иначе елементарно строителство на връзки с газовите системи на съседните страни. Също в тази посока ще бъдат и опитите да се излезе от трагичното състояние на електронергетиката. Колко и кога точно Брюксел ще отпусне пари на България, още не се знае, но едно е ясно: вече официално се признава, че страната сама не може да се измъкне от тресавището и че е жизнено необходим спасителен пояс. Това е точка в плюс на иначе много критикуваните брюкселски бюрократи и свидетелство, че въпреки безбройните си приказки и големи амбиции, българските власти са безсилни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02

Слънчев край на седмицата, в събота на североизток ще превали

В събота , 10 август, ще е слънчево. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 36°, в..

публикувано на 09.08.24 в 19:45