Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 23 хиляди са онкоболните в Старозагорско

Снимка: БГНЕС

Онкологично болните хора в старозагорския район са около 23 хиляди, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, който откри новия Център за ранна диагностика на онкологичните заболявания в старозагорската болница “Професор Стоян Киркович“.

Центърът е оборудван с апаратура за 5,5 милиона лева. Парите са осигурени чрез Европейския фонд за регионално развитие и от републиканския бюджет.

Новият център за ранна диагностика на раковите заболявания разполага с апаратура за образна диагностика последно поколение, както и с многотекторен компютърен томограф, ендоскопско и лапароскопско оборудване, както и анестезиологичен апарат. Центърът, който е изграден по утвърдени медицински стандарти, дава възможност за прием на болни от съседни региони. Двама рентгенолози, четири рентгенови лаборанти и още двама лекари се обучават за работа там. 

Заместник-министър Шарков не можа да отговори на въпрос на "Хоризонт", дали има ръст на раковите заболявания в областта през последните години и дали това е последица от влошената екологична обстановка след периодичните обгазявания.

Въпросът за обединението на университетския център и на общинския онкодиспансер не е прост, каза заместник-министърът и посочи, че те могат да подпишат договор за съвместна дейност, важното е да се гарантира комплексното лечение на пациентите. 

Д-р Петър Чилингиров, управител на Комплексния онкологичен център в Стара Загора, заяви пред "Хоризонт", че вече работят заедно с университетската болница, но под натиск.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!