Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малта е победителят в конкурса „Детска Евровизия 2015"

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Победител в тазгодишното издание за детска песен на конкурса „Евровизия“ е Дестини Чукуниере от Малта. Тя и нейната песен „Not My Soul“ спечелиха сърцата на европейската публика и успяха да поставят рекорд – 185 точки. За първи път в историята на Детската Евровизия един изпълнител има толкова висок резултат. Само с няколко точки по-малко на второ място застана 12-годишният Мика от Армения, а трета поред е словенката Лина Кудузович. На пресконференция, състояла се непосредствено след грандиозното шоу, тримата изпълнители отправиха своите пожелания и благодарности към всички, които подкрепяха участието им в конкурса:

Дестини Чукуниере
Току-що се сбъдна моята най-съкровена мечта – каза Дестини. – С моята песен желая да създавам радост и любов на целия свят! Искам да благодаря на всички, които са предпочели моята песен. Благодаря и на България – хората тук наистина са удивителни! Това ще остане у мен като спомен от страната ви.

Ето и какво сподели Мика от Армения:

Благодаря на всеки, който е дал гласа си, за да постигна такъв резултат. Ще запомня България именно с това – станах втори на Детска Евровизия 2015. В песента ми се пее за това, че трябва да се раздава любов на хората. Обичайте се!


За първи път в историята на конкурса Словения се нарежда в „топ 3“. Това е повод за особена гордост за Лина Кудузович:

Докато бях на сцената тази вечер – каза тя непрекъснато си мислих за публиката, която е пред мен, за света, за хората, които ме подкрепят. Не очаквах да съм толкова напред в класацията. Искам да кажа на всички хора да бъдат себе си и да следват мечтите си!

Българските представители Габи и Иван се класираха на девето място. За тях и всички българи беше изключително емоционално и вълнуващо да са домакини на конкурса.


Грандиозното шоу, което се състоя в зала „Арена Армеец”, започна с химна на Евровизия „Te Deum”. След него на всички екрани бяха представени предварително записани видео материали от България, комбинирани с кадри от самата зала. Точно в 20:30 ч. Крисия Тодорова, класирала се втора на Детската Евровизия през 2014 г., даде начало на церемонията, а в продължение на три минути цялата зала скандираше името й. Крисия изпълни „Discover” – химна на тазгодишния конкурс. Последните строфи от него изпя Поли Генова – атрактивната водеща на цялото шоу. Прекрасната режисура на спектакъла дължим на Гордън Бонело, който беше изпипал всеки детайл. Както всяка година, песните бяха разпределени в няколко групи според реда на изпълнение. Между тях талантливи български деца и юноши показваха своите умения. Видяхме композицията „Андромега“, която ни пренесе в бъдещето със своята футуристична визия, анимации, светлинни и пироефекти. Вторият междинен акт беше в изпълнение на beat box шампионите Скилър и Печенката, на фона на композиция, базирана на народната песен „Чичовите коне”. Крисия, Хасан, Ибрахим изпълниха „Планетата на децата” – песента, с която спечелиха второ място миналата година на същия конкурс, заедно с Детския хор на БНР. Малките музиканти изправиха залата на крака. В шоуто се включи и миналогодишният победител Винченцо Кантиело с песента си „Tu Primo Grande Amore” в нов аранжимент. След като бяха обявени победителите, всички участници излязоха на сцената, а Дестини получи своята статуя – символ на победата в конкурса и изпя песента си под бурните аплодисменти на своите нови приятели.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15