Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Фриз: Газовите доставки през Украйна за България няма да пострадат

Снимка: www.solydarnist.org

Газовите доставки през Украйна за България няма да пострадат, дори ако Русия реши да въведе ответни мерки срещу Киев заради последните събития около Крим, увери депутатът от Блока "Петро Порошенко" в украинския парламент Ирина Фриз в интервю за предаването "Преди всички".

Предстои разглеждането на действащия закон за свободната икономическа зона с Крим. По този начин ще се приведе в действие решението да се спрат всякакви търговско-икономически връзки с полуострова, докато той е окупиран от Руската федерация, обясни украинският депутат. В интервю за БНР Ирина Фриз подчерта, че взривяването на електропроводите, доставящи ток за полуострова, е във вреда на Украйна: 

Въпросът за преустановяването на действащия закон за икономическите връзки с Крим е назрял и съществува отдавна. Сега остана само да се регламентира процедурата и да се приемат новите законодателни механизми. Ако говорим за блокадата в момента, която се прави от активисти, то аз съм дълбоко убедена, че всякакви форми на блокада трябва да се приемат на ниво решения от правителството, а не едностранно от отделни групи. Трябва да си даваме сметка, че действаме за връщането на полуострова и то с население, което трябва да е интегрирано в Украйна. Частичната енергийна блокада на полуострова влияе преди всичко на местното население, като създава негативно отношение по-скоро към Украйна, отколкото към окупационните войски, които чрез няколко общи енергоблока могат да обезпечат цялата електроенергия.

На въпрос "Ако ситуацията се усложни, ще бъдат ли гарантирани газовите доставки през Украйна, в това число и за България?" Ирина Фриз отговори, че Украйна е отговорен международен партньор и нееднократно е доказвала това:

Особено ми е болно да говоря, че енергийната блокада се случва на прага на зимата. Въпреки това смятам, че украинските власти и в този случай ще намерят компромисното решение, което ще позволи ясно и грамотно Украйна да се позиционира като отговорен международен партньор.

Цялото интервю на Ангелина Пискова с Ирина Фриз можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!