Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само с кисело мляко едва ли се привличат китайски инвестиции

БНР Новини
Премиерът Борисов се опита да привлече вниманието на китайските инвеститори с проекти от регионален характер, в които, според експерти, се крие реалният шанс на България за съвместен бизнес с Китай.
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и още седем ключови български министри са в Китай за четвъртата среща на азиатския колос с правителствените ръководители на 16 далеч по-малки държави от Централна и Източна Европа. Срещата по принцип е интересна за всички партньори. Китайската глобална експанзия и забавящата ръста си китайска икономика спешно се нуждаят от нови, дори и малки пазари и клиенти. Малките и не особено развити, но и по-богатите страни от Централна и Източна Европа отчаяно се нуждаят от инвестиции, за да съживят икономиките си и да се приближат по равнището на живот на западноевропейските страни.

България не пропусна да се възползва от златната възможност на място да предложи всичко каквото може на мощната китайска индустрия, селско стопанство, финанси, транспорт и туризъм. На специално организиран от Българската агенция за инвестиции бизнес форум в Шанхай 40-те български фирми, участващи в делегацията, се опитаха да си намерят партньори от деловите китайски среди, които бяха на форума от около стотина фирми с най-различен предмет на дейност. Видни български правителствени дейци от рода на вицепремиера Томислав Дончев и министъра на икономиката Божидар Лукарски се опитаха от своя страна да убедят китайците, че е в техен интерес да инвестират в България. Защо? Ами самото мото на форума ясно показа какъв е основният коз на София – „разшири се в Европа“.

Логично е, българският пазар е нищожен на фона на китайските глобални амбиции, а българската икономика освен кисело мляко и метални медни изделия засега не е в състояние да предложи друго на китайските купувачи. Въпреки всичко, Китай е търговски партньор №2 на България сред държавите от т.нар група на третите страни, т.е. извън Евросъюза. Китай изпреварва в това отношение дори близката във всяко едно отношение до България Русия. Да, но цифрите сочат, че България предимно внася от там и твърде малко изнася, защото китайският пазар е невероятно конкурентен и българските стоки потъват в морето на изобилието по азиатски.

Затова експерти и политици смятат, че шансовете на България да привлече вниманието на китайските инвеститори са много по-големи, когато страната ни се разглежда като член на някаква по-голяма регионална групировка с доста по-значителен пазар. Това всъщност е и смисълът на конференцията на високо равнище, която започва днес в град Суджоу с участието на 16 Централно и Източноевропейски страни. И неслучайно българският премиер Бойко Борисов още на двустранния бизнес форум наблегна на проекти за инвестиции в регионален аспект, а не единствено с български мащаби. Това важи и за енергетиката, и за транспорта, и за телекомуникациите, и за автомобилостроенето.

Всъщност като стана дума за автомобили, добре ще бъде да се спомене примерът с китайския автомобилен гигант Great Wall, който си построи завод за сглобяване на автомобили в България и след това започна да ги изнася в цяла Европа. Това е пътят, на такива проекти с бъдеще и с размах държат китайците. И дори и цялото българско правителство да се изсипе в Пекин или друг китайски мегаполис, резултатите ще бъдат на равнището на киселото мляко, ако не се гледа мащабно и на ниво европейски континент. Иначе е много хубаво да се кроят планове за побратимяване на Шанхай със София, но от това реално полза за бизнеса надали ще има.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45