Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният дворец на децата празнува 65-годишнината си

БНР Новини
Снимка: wikipedia.org

„Шевицата” – така се нарича концертът, с който Националният дворец на децата ще отбележи на 4 декември в зала 1 на НДК своята 65-годишнина. Защо „Шевицата”? За Радио България отговаря Марек Дяков – композитор, диригент и инструменталист, корепетитор на Танцов ансамбъл „Бъдниче” към Двореца, преподавател в школата по акордеон и диригент на ансамбъл „Гоце Делчев”:

Снимка„Шевицата” е програмно заглавие, в което ние залагаме българския почерк, националното присъствие. В цялата музика на спектакъла, във всички музикално-танцови номера присъства българският фолклор. Затова сметнахме, че това име най-добре ще изрази тази пъстрота и колорит.

На въпроса какво се крие зад тези 65 години, директорът на НДД Татяна Досева отговаря, че това е обичта към децата. В момента възпитаниците в постоянните форми на работа с децата са 2200. А годишно над 20 000 деца от цялата страна и от чужбина посещават този център на детското творчество.

СнимкаНДД посреща своята 65-годишнина с много нови разкрити форми, с много деца с цялостна програма, която продължава през цялата учебна година, но гвоздеят, акцентът на честванията ще бъде един уникален спектакъл – споделя Татяна Досева. – Характерното за този спектакъл е, че нашите талантливи композитори Марек Дяков и Любомир Денев-младши, който е диригент на един от съставите ни – филхармония „Пионер”, написаха музика за спектакъла. Тя ще се изпълнява от филхармония „Пионер”. На сцената ще танцуват нашите възпитаници. На финала ще излязат певческите формации на НДД, заедно с бивши възпитаници на НДД. Не съм чувала подобно нещо да е правено някъде. Надявам се да се получи хубаво. Заповядайте на 4 декември от 19.00 часа в зала 1 на НДК.

Този спектакъл ще се случи със специалното участие на Костадин Генчев /кавал/ и Петьо Костадинов  /гайда/ – солисти от ОНМ на БНР и Ансамбъл „Гоце Делчев” – София. НДД празнува 65 години, но той е вечно млад, вечно детски. Каква е ролята на НДД в културния живот на столицата?

Безспорно е огромна, но искам да кажа, че не само в културния живот на столицата, но и в културния живот на цялата страна НДД заема своето място, тъй като специалистите ни подпомагат методически цялата система от извънучилищни звена в страната. Съвсем наскоро нашата пътуваща изложба „Вълшебният свят на Ангел Каралийчев” посети Обединен детски комплекс (ОДК) град Перник, ОДК град Благоевград и общинския детски комплекс в град Стражица. Това е поредно доказателство, че действително НДД играе много важна роля в културното развитие на страната – обобщава Татяна Досева.

СнимкаЕдно от децата на НДД е третокласникът Кристиян:

Казвам се Кристиян Анев и съм на 9 години. Танцувам в ТА „Бъдниче” от 5 години. Играя народни танци, защото ми харесват, забавно е и уча нови неща. Много съм развълнуван, много искам да танцувам на юбилейния концерт.

Като на всеки рожден ден, има и пожелания. Марек Дяков:

Дворецът на децата както досега, така и в бъдеще, трябва да се радва на любов от децата. Децата трябва с любов и желание да отварят вратите на НДД. Пожелавам на колегите да имат доверието на родителите, както винаги досега!

Пожеланието на Татяна Досева дойде с голяма усмивка:

Никога да не остарява, да стане на 650 години! Винаги да има много деца, винаги да има добронамерени, добри, компетентни, отзивчиви, сърдечни и обичащи децата учители, служители, ръководители! И, разбира се, да има добро отношение от страна на цялата общественост и да има…повече пари!

Снимки: Шевкие Чакър





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15