Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 15-ото издание на Международния фестивал на планинарския филм „Банско Филм Фест"

Тази вечер от 19 часа в големия салон на читалище „Никола Вапцаров” в Банско ще бъде открито 15-ото издание на Международния фестивал на планинарския филм „Банско Филм Фест”. Началото е с премиерата за България на филма за австрийската скиписта „Щрайф” – „Пъкълът на спускачите” с автори  Гералд Салмина и Том Дауер от Австрия. Програмата на събитието, което ще продължи до 29 ноември, ще предложи 100 филма от 25 страни и пет континента, върхове на световното кино на тема планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове. 30 от тях участват в състезателната програма на форума, а победителите ще станат ясни в събота вечер. Над 15 презентации и уъркшопове са подготвили чуждестранни и български гости. Десет изложби ще украсят фоайетата на фестивалния център на 25 ноември. Като важна част от програмата организаторите открояват и специалния панел за деца и младежи – „Банско Филм Фест KIDS”. Вече няколко години децата и младежите от Банско и района могат да се докоснат не само до непознати земи и човешки истории чрез филмите, но и да се срещнат лично с търсачите на приключения – гости на събитието. А кои са те тази година ще научите от интервюто на Весела Кръстева с директора на Международния фестивал на планинарския филм „Банско Филм Фест” Натали Петрова.


Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15