Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 15-ото издание на Международния фестивал на планинарския филм „Банско Филм Фест"

Тази вечер от 19 часа в големия салон на читалище „Никола Вапцаров” в Банско ще бъде открито 15-ото издание на Международния фестивал на планинарския филм „Банско Филм Фест”. Началото е с премиерата за България на филма за австрийската скиписта „Щрайф” – „Пъкълът на спускачите” с автори  Гералд Салмина и Том Дауер от Австрия. Програмата на събитието, което ще продължи до 29 ноември, ще предложи 100 филма от 25 страни и пет континента, върхове на световното кино на тема планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове. 30 от тях участват в състезателната програма на форума, а победителите ще станат ясни в събота вечер. Над 15 презентации и уъркшопове са подготвили чуждестранни и български гости. Десет изложби ще украсят фоайетата на фестивалния център на 25 ноември. Като важна част от програмата организаторите открояват и специалния панел за деца и младежи – „Банско Филм Фест KIDS”. Вече няколко години децата и младежите от Банско и района могат да се докоснат не само до непознати земи и човешки истории чрез филмите, но и да се срещнат лично с търсачите на приключения – гости на събитието. А кои са те тази година ще научите от интервюто на Весела Кръстева с директора на Международния фестивал на планинарския филм „Банско Филм Фест” Натали Петрова.


Още от категорията

Травъл блогърите ни призовават да опознаем най-магнетичните кътчета на родината с изложба

" България – магнетична и красива" – под този наслов българските травъл блогъри представят някои от най-живописните места у нас. Изложбата с уникални кадри, заснети от пътешествениците, ще бъде открита на 24 септември на входа на Морската градина..

публикувано на 18.09.24 в 10:35

България е част от световното биенале за творчество и занаяти "Хомо Фабер" във Венеция

Българската култура и родните традиции, които доскоро изглеждаха екзотични за останалата част от света, постепенно се превръщат в част от световната култура на 21. век. След като нашенската лютеница и традиционната ни баница бяха определени..

публикувано на 17.09.24 в 09:50

200-годишният "Рибен буквар" напомня за себе си с ново юбилейно издание

През настоящата 2024 г. се навършват 200 години от появата на т.нар. "Буквар с различни поучения". Това е оригиналното заглавие на книгата, по-известна като "Рибния буквар", чийто автор е видният възрожденец д-р Петър Берон. Става дума за..

публикувано на 16.09.24 в 09:05