Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София бе домакин на конференция по линия на Евро- Азиатския диалог за достоен труд и защита на работниците

БНР Новини
Снимка: БТА

София бе домакин на Петата конференция на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-Азиатския диалог за устойчиво социално развитие. Министри от 40 държави представиха своите виждания за сътрудничество, за да гарантират достоен труд и социална защита на работещите.

Сред гостите на форума бяха делегации на най-развитите икономически държави в света като Китай, Япония, Австралия и Германия. Председател на форума бе вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. По думите му в декларацията на страните – участнички в Евро-Азиатския диалог, се предвиждат редица мерки от общ интерес за икономическото развитие. И още за българския принос в диалога за утвърждаване на справедливи условия на труд от министър Ивайло Калфин:

Лично моето послание към министрите от Европа и Азия е, че колкото повече добри практики обменяме, толкова по-добър ефект ще имат те върху пазара на труда. Днес предизвикателство пред икономиката на всяка държава е работническата мобилност. Много често младите хора се местят от едно място на друго, сменят си работата и ние сме длъжни да създаваме условия на труд, които са съотносими, независимо от държавата. Една от темите е свързана с производството на стоки, независимо какви, които пътуват през различни страни и е много важно да се спазват стандартите. Да не се използва детски труд, да няма насилие над трудещите се, да се изплащат справедливи заплати и да се спазва принципът на достоен труд. Българският принос към спазването на тези стандарти са работата по програмите за младежка заетост, подобряването на условията на труд и много добрият диалог, който има между социалните партньори и правителството.

Специално внимание бе отделено на младежката безработица. Отчетена бе негативната тенденция за намаляване броя на младите хора в страните от ЕС и същевременно растящата безработица в групата 18 до 30 години.

Мерките за насърчаване на младежка заетост са част от по-широка регионална и икономическа политика, затова трябва да бъдат придружени с единодушни решения, взети на по-високо ниво, каквато е нашата конференция по линия на Евро-Азиатския диалог – смята Мариане Тейсен – еврокомисар по заетостта и модератор на дискусиите между министрите в София. Подкрепата ни трябва да е по линия на младежите, обществото и икономиката. Все още хората са засегнати в голяма степен от безработицата, наемането на квалифицирани кадри за труд, изискващ по-ниска компетентност и квалификация, а също и сивата икономика. Тези проблеми съществуват в Европа и в Азия. За да постигнем целите си, трябва да продължим да стимулираме инвестициите и растежа на икономиката и да изградим среда, способна да създава нови работни места. Имаме нужда от активна политика по отношение на легалния трудов пазар, насочена към работната сила. Трябва да насочим усилия към улесняването на връзката между училището и образованието след това, допълнителната квалификация и трудовия процес. Нужно е да подобрим бизнес средата, за да провокираме стремеж към по-добра квалификация на работещите, да изградим респект към знанието и професионалното усъвършенстване през целия живот. Към тези усилия трябва да включим работниците и работодателите едновременно. Нужно е да стимулираме младежкото предприемачество и самонаемането. Но трябва да обърнем специално внимание на рисковите и уязвимите групи, които остават встрани от пазара на труда, включително мигрантите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17