Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дори малка крачка в съдебната реформа се оказа твърде скъпа

Снимка: БТА

В навечерието на предстоящите промени в конституцията преди седмица коментирахме, че напрежения в съдебната система смущават реформирането й. След гласуването на промените на второ четене напреженията в съдебната система останаха, но към тях се добавиха и напрежения в политическата сфера. Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет недоволства, че е дадено предимство на прокурорската. В знак на несъгласие с гласуваните промени, правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, като посочи, че вместо върховенство на закона, в България е дадено върховенство на главния прокурор. Президентът Плевнелиев се солидаризира с правосъдния министър и като заключи, че цената на направения с конституционните промени политически компромис е независимостта на съдебната система, призова за всеобхватна реформа. Премиерът Борисов обаче зае обратна позиция и, като благодари на парламента за проявеното „единство и стабилност“ в критично важно гласуване, по същество изказа подкрепа за бламирането на министъра. В знак на несъгласие с промените лидерът на партия Демократи за силна България Радан Кънев обяви, че оттегля подкрепата си от правителството. Партията заяви, че постъпката на лидера й е негов личен акт и тя продължава да е част от управляващото мнозинство като елемент от Реформаторския блок. Самият Кънев обаче не изключи Демократи за силна България да изпаднат в изолация от дясното пространство. Фалшива новина, че от правителството ще излязат и всички представители на Движение „България на гражданите”, породи в десните редици съмнения, че става въпрос за „приятелски огън”, а в прав текст лидерът на АБВ Георги Първанов допусна, че разпространител на новината е Демократи за силна България. При тези обстоятелства съотношението на силите в парламента остава формално същото, но де факто е по-крехко и от преди. Според Радан Кънев се оформя управление на ГЕРБ, ДПС и АБВ, а това би означавало, че ГЕРБ е избрала да управлява с онези, които свалиха предишното й правителство. Приетите конституционни промени предизвикаха и протести пред парламента с искания за оставка на главния прокурор и кабинета. Промените в конституцията са само малка крачка от съдебната реформа на България, но ще имат не само висока вътрешна, а и международна цена, която ще проличи от очаквания в края на януари догодина пореден доклад на ЕК за напредъка на България в правосъдието и вътрешните работи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

40 градуса максимална температура

В неделя ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 35° и 40°, в София – около 36°. В планините ще бъде слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа..

публикувано на 13.07.24 в 18:30

Пожарите не застрашават населени места

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната, каза за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. “ Имаме големи пожари като фронт и като площи в района на..

публикувано на 13.07.24 в 11:45

Откритата статуя в Хераклея Синтика вече е в петричкия музей

Голямата мраморна статуя, открита неотдавна в античния град Хераклея Синтика, беше преместена в Историческия музей в Петрич. Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие Античният град Хераклея Синтика разкрива своите тайни..

публикувано на 13.07.24 в 09:42