Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът пред Народното събрание срещу липсата на съдебна реформа събра стотици

| обновено на 11.12.15 в 20:10
Снимка: БГНЕС

Поредният протест пред Народното събрание срещу липсата на съдебна реформа започна, като протестиращите блокираха булевард "Цар Освободител". Събралото се множество потегли по улицата с викове "Мафия" и "Оставка".

В шествието взеха участие и студенти-юристи, които споделиха, че са втора вечер на протеста, за да кажат, че всичко, на което са свидетели, е корупция и не искат да работят в такава съдебна система. Ако нищо не се промени, пътят ни минава през Терминал 2, както са го направили много наши приятели, заявиха младите хора.

Студентите защитиха и вече бившия правосъден министър Христо Иванов като лице на промяната в съдебната система.

Ето какво казаха и други участници в акцията:

В тази държава управлява мафията и тя реално определя какво се случва, и тя законодателства, и тя обвинява. На всички е ясно, че държавата не изпълнява най-важния член от Конституцията, а той е, че суверен е народът.

Каузата е една и съща реформа в съдебната система. Ако трябва  радикални промени в противен случай нищо не става. Виждате, 25 години тъпчем на едно место даже от зле по-зле ставаме.

Смятаме, че съдебна реформа няма. Този, който сме избрали това правителство и този парламент не си вършат работата. Смятаме, че трябва да кажем, че не сме съгласни.

Протестът продължи към Съдебната палата, както беше и в четвъртък. Пространството около сградата беше огласено от с
кандирания "Долу Цацаров", като така за кратко двете шествия пред НС и пред Съдебната палата, се сляха. Протестното шествие приключи, защото повечето от протестиращите се разотидоха, въпреки че все още има съвсем малки групички от хора.

Движението, което по-рано беше блокирано, е пуснато и автомобилното, и трамвайното движение са възстановени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!