Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодосий Спасов и Росен Гергов вече са част от БНР

Снимка: БНР

Музикантът Теодосий Спасов е новият директор на Музикалната къща БНР. Росен Гергов поема поста на главен диригент на Радиооркестъра след оттеглянето на маестро Емил Табаков. Двамата бяха представени в медийния център на Националното радио.

Прочутият кавалджия и джазмен със световно признание Теодосий Спасов има богат опит в различни дейности на Българското национално радио, както като инструменталист и солист на различните му състави, така и като администратор. Бил е член на Управителния съвет на Радиото и главен художествен ръководител на направление "Музикална продукция и състави" в периода 2004-2008 година. Сега той поема аналогичната длъжност за втори път като директор на създадената миналата година Музикална къща БНР: 

Трябва да се даде полет на съставите, на техните мечти, които да се сбъдват.

34-годишният Росен Гергов ще замени като главен диригент маестро Емил Табаков, на когото е предложено да бъде почетен диригент на Симфоничния оркестър на БНР след пенсионирането му. Гергов е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и по-късно на Университета за музика и сценични изкуства във Виена, където живее и в момента. Дебютът му със Симфоничния оркестър на БНР е през декември 2012 година по покана на Емил Табаков. Това ще бъде първият ангажимент в биографията му като постоянен ръководител на оркестров състав:

Надявам се да продължим да работим в една много колегиална, много искрена и честна атмосфера на взаимна работа. Ще следваме основната задача на радиото, която е да поддържа българските автори, български солисти и изобщо българското изкуство в музиката.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!