Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският регион е втори по предложени еврпроекти за иновации и конкурентоспособност

След София, Пловдивският регион е на второ място по предложени проекти по Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров на срещна с представители на бизнеса и с ръководството на "Тракия- икономическа зона". За бързи темпове за развитие на региона говори и фактът, че той генерира общо 6 млрд. лева годишно, като 52 процента от тях са от индустриално производство. Любен Петров подчерта, че от началото на следващата година фирмите могат да кандидатстват с проекти по две мерки за иновации по оперативната програма:

Едните са за стартиращи предприятия, а другите са за съществуващи.

В зависимост от условията, на които отговарят фирмите, ще бъдат подпомогнати в плащането на заплати и осигуровки, за купуването на дълготрайни материални активи и в осъществяването на проекти за енергийна ефективност. От своя страна един от управителите на Тракия-икономическа зона Пламен Панчев подчерта, че през 2015 г. са привлечени няколко крупни инвеститори, вложили общо 300 милиона лева. Разкрити са над 1500 нови работни места. Прогнозите за 2016-та година са подобни:

В момента много тежки преговори, може би ще завършат в рамките още на тази година, с голяма немска фирма в областта на електрониката и само тя ако влезе, това са нови 600 работни места.

Един от най-важните раздели в развитието на зоната е "образование и квалификация". Работи се в партньорство с местната власт и с професионалните гимназии, и висшите училища. Следващите години трябва да напреднем, допълни Пламен Панчев,  защото най-големият проблем пред инвеститорите е намирането на подготвени кадри.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!