Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен фермерски пазар с български храни в София

| обновено на 20.12.15 в 12:43
Снимка: БТА

Коледен фермерски пазар беше открит  в София. Той е разположен на улица „Оборище“ в участъка й между бул. „Васил Левски“ и храма „Св. Александър Невски“.

Това, което сме виждали във всички западноевропейски градове, вече ще се практикува и в София, въпреки че за целта се налага нормативна промяна. Много голям интерес предизвика пазарът още при откриването му от Николай Попов - изпълнителен директор на пазари "Юг" и заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов:

Това за нас е един голям успех, защото това е европейска практика, която ние се опитваме от дълго време да наложим и днес е факт. Има над 150 производители тук, на място и очакваме за дойдат и много граждани. Пазарът ще бъде само днес, като идеята е да бъде всяка седмица тук, само за по един ден - в неделя, каза той.

Министерство на земеделието промениха наредбите, по които се организират тези пазари, като се даде възможност на производителите, разбира се под контрол, да излагат и продават на такива фермерски пазари по-голямо количество стоки, както от животински, така и от неживотински произход, което е в полза на така наречените "къси вериги на доставките", които са изключително важни за правилното и здравословно хранене.

Участниците в изложението имат желание да се включват редовно в такъв вид продажби, въпреки студът днес:

Ние от три години посещаваме такъв пазар. Всяка събота, петък и сряда се организират фермерски пазари в София и интересът е все по-голям.

Ами тъй като ние поставяме традициите от три години насам в София с фермерските пазари и с тяхното начало, мисля, че хората все повече си отвориха очите към чистата храна. Виждаме повече търсене, виждаме смисъл да се занимаваме с това, защото искаме да предложим на хората чиста храна, здраве. Ние им продаваме здраве.

Пазарът предлага на посетителите избор на сезонна продукция, представена от производителите й - плодове и зеленчуци, няколко вида хляб, пчелни и млечни продукти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!