Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училището намира сред възрастните желаещи да „влязат в час”

Снимка: архив

Ученето на уроци и подготовката за училище не е любимо занимание за много ученици, особено в гимназията, когато учебният материал се усложнява. Тогава най-често заради трудности в издръжката и липса на мотивация немалко младежи решават да напуснат училище, без да са се дипломирали. По данни на Националната статистика един на всеки осем българи напусна образователната система преждевременно. Сред тях е Зоя, млада жена от Русе. Когато била на 16 години, тя решила, че времето, прекарано в училище, е изгубено и решила да не го посещава повече. Не след дълго започнала работа в родния си град. По-късно обаче дошли неудачите. Липсата на диплома за средно образование ограничавала много възможностите й да си намери каквато и да е постоянна работа. След дълго лутане Зоя разбрала за предимствата и възможностите, които дава професията на шивач в Русе. Градът през последните години се наложи като център на шивашката промишленост в България. За да кандидатства за работа в този бранш, Зоя се нуждаела от валиден документ за завършено професионално образование. Единственият начин да придобие нужната квалификация бил да се върне обратно в училище. Така младата жена кандидатствала за задочна форма на обучение към русенската Професионална гимназия по облекло. Там срещнала много други жени като нея, които вярвали, че никога не е късно да продължиш обучението си, стига да има подходяща програма за възрастни. Всъщност, сред съучениците на Зоя били предимно жени между 25 и 30 години. Гимназията по облекло е единственото училище в русенския регион, което предоставя вечерна и индивидуална форма на обучение. Всяка година професията „шивач“ там усвояват около 100 младежи, за които е осигурена добра и съвременна материална база – изтъква директорът на училището Недка Иванова.

Нашите ученици получават диплома за средно образование и свидетелство за професионална квалификация. За съжаление, демографският срив засегна и този сектор. А преди около десет години имахме два пъти повече ученици. Броят на завършилите е крайно недостатъчен, за да задоволи нуждите от този тип работна ръка за Русе и региона. Ние работим много тясно с работодателските организации и браншовия съюз на конфекционерите, затова на курсистите е лесно да намерят работа още преди дипломирането си. Проблемите са свързани с миграцията на хората – добавя Недка Иванова.

„Училище за възрастни” има и в гр. Хасково. Там най-търсената специалност е „Горско и ловно стопанство”. Постъпват хора, които вече имат документ за завършено образование, но искат да получат документ за квалификация.Без сертификат, според новите нормативни изисквания, те нямат право да работят в горското стопанство и в сектора дърводобив.

Въпреки зрялата си възраст, Димитър Данаилов от гр. Минерални бани неотдавна е завършил курс от 18 месеца към хасковската Гимназия за дърводобив и строителство. От години Димитър се занимава с маркиране на дървета и прочистване на просеки в гората. Нормативните изисквания за придобиване на нови знания от тези, които работят в гората, върнали този човек в училище.

Тези знания ги ползвам постоянно във всеки етап от ежедневната ми работа, за всичко ми помогна образованието. Запазих контакт и с двама от преподавателите. Те са инженери-лесовъди, доайени в Хасковска област. Когато ми е необходима помощ, се чуваме и те помагат. В горите условията са сурови, обикаля се пеша из района. Много е важно желанието да работиш и се развиваш в професията.Иначе курсът е като връщане в училище. По време на обучението имаш учебници, четеш, учиш и се явяваш на държавен изпит. На мен ми беше по-лесно, защото имах дългогодишна практика, но се изисква и много четене. Без тази диплома не можеш да влезеш в гората и да сечеш дърветата. Това е отговорна дейност, заявява Димитър Данаилов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17