Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледни песни

БНР Новини
Снимка: архив

Отново е Коледа, отново всички се приготвяме за празник, изпълнен с много любов, домашен уют и топлина. Маргарита Хранова в песента „Коледна нощ“ ни потапя в прекрасно коледно настроение „…звездите ръсят злато по земята, нали тогава Бога е роден…., роди се Бог за нас, за да живеем в хармония, любов и красота…”

Коледа е най-очаквана от малчуганите, които с нетърпение очакват да получат подаръците си от Дядо Коледа. Ваня Костова в компанията на децата от ДВГ „Пим Пам”, допълват празника с песента „Алилуя”. „Тази нощ небето се отвори и запяха ангели добри…че велико чудо Боже стори и с дивна радост ни дари…”



В българския фолклор коледната традиция е широко застъпена в песните от всички области. Една от най-известните е „Замъчи се Божа майка”. Тук я слушаме в изпълнение на „Мистерията на българските гласове” – „…да е сита годината, да са здрави дечицата, колкото звезди по небето, толкова здраве в тази къща, колкото пясък в морето, толкова берекет в тази къща, колкото здравец в гората, толкова здраве в тази къща…“

Класическата музика винаги е част от празничното коледно настроение. „Валс”, написан от композитора Панчо Владигеров, в изпълнение на цигуларката Валя Дервенска е един чудесен подарък към всички, които се приготвят за празника. Нека допринесем с чудесно настроение и танц към него.




В навечерието на Коледа Белослава зарадва своите фенове с коледен концерт. Разбира се, какво е Коледа, ако човек няма сърце, изпълнено с много, много обич. Да чуем за какво пее джаз певицата в „Коледно сърце”. „Усещаш ли, силно ухае на снежни дни, дните потъват в зимен сън своите следи пред вратата вън, не виждаш ли, там под елхата сама стои малка кутия с безброй звезди…“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15