Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Пловдив се кандидатира за председател на Управителния съвет на Фондацията "Пловдив 2019"

Снимка: БГНЕС

В първия работен ден на 2016 година кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че се кандидатира за  председател на Управителния съвет на Фондацията "Пловдив 2019", която извършва подготовката на града за Европейска столица на културата. 

Начело на фондацията до момента беше заместник-кметът Стефан Стоянов, който ще продължи да е в Управителния съвет заедно с новия заместник-кмет по културата Амелия Гешева
официално представена от самия Тотев в понеделник. 

Кметът на Пловдив обяви, че предложението му той лично да поеме отговорността за подготовката и домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година трябва да бъде гласувано и от Общинския съвет, като това ще стане на 28 януари.

Аз съм свикнал да нося пряко и директно отговорността на съответните управленски решения, така че смятам участието ми като председател на фондацията да бъде, първо, мотивиращо за всички, второ – балансиращо, и трето – ясно да личи политическата отговорност и намерението на Община Пловдив за една успешна кандидатура, допълни Тотев мотивите за решението си.


По-голямата част от събитията през 2019 година ще бъдат такива с международно участие – те ще са колаборации между местни и чуждестранни творци. Или събития, които да бъдат новаторски за град Пловдив, като това е един много сложен процес, който ще бъде допълнително натоварен към Стефан Стоянов, поясни кметът на Пловдив.

Заместник-кметът Стоянов, който този управленски мандат ще отговаря за образованието, иновациите и европейските политики, представи Амелия Гешева, отговаряща до този момент за Старинен Пловдив. Тотев подчерта, че ще разчита на опита ѝ по възстановяването на емблематични за града архитектурни паметници, както и на добрия диалог, който поддържа с творческите гилдии.

От своя страна, сред приоритетите в бъдещата си работа Гешева посочи опазването на културното наследство в Пловдив, както и по-тясното взаимодействие с екипите на музеите и галериите, а също и въвеждането на изцяло нова и модернизирана билетна система за достъп на туристи до обектите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!