Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивската прокуратура разследва обширна схема за пране на пари

| обновено на 07.01.16 в 17:41
Снимка: Капитал

На територията на България е разкрита мащабна схема за пране на пари. Повече от два милиона евро са били изтеглени от клонове на различни банки. Сумите са били превеждани от измамени чуждестранни фирми по сметки на повече от 20 български търговски дружества, създавани непосредствено преди преводите. До момента има 14 арестувани, а на 9 души вече са повдигнати обвинения. Чуждестранните дружества, които са попаднали в създадената схема са десет. Те са от Франция и други пет държави на Европейския съюз.

Спрямо трима от обвиняемите, Пловдивският окръжен съд е определил мярка за неотклонение "задържане под стража", шестима от тях са задържани за 72 часа. За общодържавно издирване е обявен Георги Христов Георгиев. Установено е, че мъжът е изтеглил 1 200 000 евро от българска банка през октомври. Тегленето на сумите у нас е продължило до края на декември. Междувременно стана ясно, че в хода на разследването от 30 декември до днес са предотвратени тегления на над пет милиона лева, като министърът на финансите е издал заповед и по закона за мерките за изпиране на пари, а наблюдаващият прокурор е внесъл искане за обезпечаване на сумите. Как в чужбина е била извършвана измамата, обясни пловдивският окръжен прокурор Румен Попов:

Предварително съучастници на нашите български обвиняеми проучват различни дружества в чужбина, в ЕС, от имейл идентичен с този на съответния управител или на изпълнителен директор. Неизвестните изпращат нареждане до служители на съответните чуждестранни дружества да платят сумите на предварително подготвените български търговци или дружествата на нашите обвиняеми.

За да не се усъмнят доверените служители на чуждестранните дружества, са им били посочвани имейлите и имената на адвокати, с които те могат да сверяват  наличието на действителни договори. Така в крайна сметка обявяват, че действат от името на своите ръководители. Те са отправяли нареждания към обслужваните банки за извършване на преводи към фиктивните български търговци. Преводите са били обичайно за суми от 400 и 450 хиляди евро. По крупната измама българските служби работят с чуждестранните си партньори.

Повечето от лицата, замесени в престъпната схема са от Пловдив и региона, каза заместник директорът на Областната дирекция на МВР Георги Георгиев:

Освен този тип престъпление – пране на пари, участват и в данъчни измами. Имат много опит в създаването на фиктивни стокови и финансови потоци. Изключително предпазливи са. Използват за комуникация изсяло Вайбър. Част от веществените доказателства по делото са именно от тази комуникация.

Наблюдаващият прокурор Данаила Станкова заяви, че полицията, прокуратурата и ДАНС продължават съвместните си действия и на територията на Варна, Велико Търново и София. Проверява се също дали схемата не е била подсигурявана и от съучастници в банковата сфера. По крупната измама българските служби работят с чуждестранните си партньори.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!