Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение „Дете и пространство” с нови проекти

БНР Новини

Сдружение „Дете и пространство” е неправителствена организация, която възниква като резултат от работата на изследователската интердисциплинарна лаборатория, създадена в рамките на френско-български обучителен проект „Да растеш без родители”. Вече единадесет години сдружението осъществява дейности, които целят да предоставят подкрепа и надежда на деца в риск и на деца със специфични потребности и техните семейства. Към дейностите на сдружението, както и в процеса по извеждането от домовете на деца в риск, активно се включва г-жа Весела Банова, клиничен психолог и психоаналитик, доктор по социология, председател на Националната мрежа за деца. Ето какво ни сподели тя за успехите на сдружението през изминалата година.

СнимкаПрез последните години нашата кауза е свързана с разпознаването на психичното страдание при деца в училищата и центровете за деца с увреждания. Помагаме на колегите, които работят с тях – над 90 социални работници, психолози, психиатри, педиатри, логопеди. 10 години продължава с успех програмата ни „Детето и неговите симптоми”, в която колегите се обучават да решават проблеми свързани с детските противообществени прояви или престъпността, както и проблеми, свързани с умствена изостаналост. Отново участваме в проект на УНИЦЕФ, който се осъществява в гр. Сливен. Центърът за психологична подкрепа е втори за страната след гр. Русе и има за цел да развие система от съвременни грижи за деца, които имат конфликт със закона. Моделът на работа представлява публично-частно партньорство. Съвместно със Столична община работим по откриването на трети център от такъв тип, който изцяло ще бъде насочен в подкрепа на 13-те центъра за настаняване от семеен тип в София, които бяха създадени благодарение на големия проект на държавата „Детство за всички”. В тях са настанени много болни деца, деца с увреждания и със специфични потребности, психични проблеми и страдания, разказва г-жа Банова.

Още един проект, по който работят специалистите от Сдружение „Дете и пространство”, е свързан с осъществяването на различни дейности в женския затвор в гр. Сливен в подкрепа на жени, изтърпяващи наказание „лишаване от свобода”. Те могат да се образоват, да се занимават с приложни изкуства, да участват в театрални постановки, да се научат да бъдат майки, защото в затвора има ясла за деца, родени там, и които, при желание на майката, могат да останат в затвора до навършване на 1 година.

Сдружението има и издаден сборник – „Поглед отвътре”, съдържащ материали за професионалисти, занимаващи се с проблеми, свързани с ресоциализация и интеграция на жени, излежаващи присъди. Не е тайна, че някои от тях се стремят да се върнат в затвора, защото навън животът им е съпътстван с едно непрекъснато насилие и липса на подкрепа.

Тези проекти мотивират екипа на „Дете и пространство” да бъдат по-креативни, нестандартни, и да не жалят сили и време, за да допринасят за един по-добър начин на живот на деца и семейства в нужда.

Попитахме събеседничката ни, каква е нейната позиция относно демографските проблеми на България и кризата на съвременното семейство. Ето какво ни сподели тя:

Сдружение „ Дете и пространство” заедно с Националната мрежа за деца и Института за населението към БАН работи над проекта „Визия за семейни политики“. Една голяма част от него е социологическо изследване, което колегите от БАН осъществиха със самотни или многодетни родители, семейства с по няколко брака, различни варианти на съвременното семейство. 91% от анкетираните изразяват недоволството си от политиките за подкрепа на семейството в България. Във втората част на изследването се прави анализ на семейните политики в страни като Франция, Англия, Норвегия и Германия. Лично аз се занимавах с анализа, отнасящ се за Франция. Там след 70-те години пренасочиха вниманието си от преодоляването на демографската криза чрез повишена раждаемост към създаване на благоприятни условия на работещите жени да правят кариера и да желаят да имат деца. Франция проявява голяма гъвкавост в развиването на семейните политики.

А те включват данъчни облекчения, многообразни детски помощи и семейни надбавки.

От позицията на психолог г-жа Банова счита, че за спирането на демографския срив в България не е достатъчна само демографска стратегия. Необходимо е всички хора, които живеят тук, да харесват България и да искат в нея да има деца. Визията за семейна политика трябва да обхваща всички въпроси, касаещи благосъстоянието на детето, семейството такова, каквото е то в съвременния свят, а не носталгията по нуклеарното семейство, което вече не съществува.

Снимки: сдружение „Дете и пространство”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Еврокомисията почти повтори препоръките си от 2023 г. за българското правосъдие

Еврокомисията представи годишния доклад за върховенството на закона в ЕС. Комисията отбелязва промените, приети в Конституцията на България. Остават предизвикателствата пред качеството на законотворческия процес, се посочва в документа. В България,..

публикувано на 24.07.24 в 13:07

Ще се захлади и ще превалява, ще има летни бури с гръмотевици

В четвъртък  над страната ще премине студен фронт с облаци и валежи. Ще има краткотрайни, на места в Централна, Югозападна и Източна България интензивни дъждове с гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 16° и 22°, в София 16°...

публикувано на 24.07.24 в 12:53

Летните пожари – стихия, безхаберие или престъпност

През последните две седмици пожарите в България изпепелиха стотици хиляди декара с дървета, десетки къщи в Странджа пострадаха, цели стада бяха овъглени. Само големият пожар в Сакар и Свиленградско обхвана 100 000 декара насаждения. На практика..

публикувано на 24.07.24 в 12:40