Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Купуваме нови шест двигателя за изтребителите МиГ 29

Снимка: БГНЕС
Нови шест двигателя за изтребителите МиГ29 ще бъдат закупени, а в края на годината България ще има комплектована ескадрила. Това заявиха в авиобаза Граф Игнатиево министърът на отбраната Николай Ненчев и министър-председателят Бойко Борисов.

Министър Ненчев летя с учебно-боен МиГ 29, оборудван с първите два ремонтирани двигателя, доставени в края на миналата година. Тренировъчният полет беше част от съвместната летателна тренировка "Тракийски гръм - 16" с участието на 74-та ескадрила от състава на военно-въздушните сили на САЩ, която ще продължи до 25 март.

Тук сме, за да подкрепим българските пилоти и инженерния състав и да изразим нашата съпричастност към българската авиация. И през изминалата година направихме много, същото предстои и през тази, подчертаха Борисов и Ненчев.

Още в рамките на този месец, вероятно в края на януари, ще обявим обществена поръчка за шест нови двигатели за МиГ 29 и със съответните части, които са необходими. Планираме да разширим нашата база, да направим всичко възможно да обновим авиацията и тя да бъде в състояние самостоятелно да охранява българското въздушно пространство, което за нас е от изключително голямо значение и голяма чест,
заяви Николай Ненчев.

Това, което искаше министърът да заложим като пари, сме го заложили в бюджета, посочи премиерът Борисов:

Той сам го казва и шест нови двигатели ще вземем. Трябва да ви кажа, че сме в доста напреднала фаза държавата да си откупи обратно "Авионамс" - завода за ремонт на двигатели. Не са само МиГ-овете, това са СУ-тата, хеликоптери има много, които се ремонтират и в момента, така че да си върнем и работните места. Виждате, на територията на летището е завода. Каца самолетът, отива в хангара и самолетът отива да се ремонтира.

Министър Ненчев допълни, че до няколко месеца ще бъде подписан и вторият договор с полската страна за модернизация и цялостна поддръжка на МиГ 29. В момента преговорите продължават.

Гост на авиобазата днес беше и посланикът на Полша у нас Кшищов Краевски, който потвърди дългосрочния ангажимент на Полша за ремонт и поддръжка на изтребителите МиГ 29.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!