Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национално гражданско сдружение "Българска домашна ракия" беше учредено в Пловдив

Над 200 собственици на ракиени казани от цялата страна учредиха в Пловдив Национално гражданско сдружение "Българска домашна ракия". Новата структура има за цел да представлява бранша пред институциите. Участниците в сдружението не са съгласни с последните законови промени, според които ракия може да се вари само от юли до декември, а казаните над 500 литра трябва да бъдат регистрирани като данъчни складове. 

Повечето от собствениците на малки дестилерии, станали учредители на новото сдружение, заявяват, че спирането на работата е фатално за фирмите им, прогнозират и увеличаване на броя на нелегалните и самоделни казани.

Разчитаме на Конституционния съд и на вече предприетите в парламента действия, каза един от учредителите на сдружението - Стоил Атанасов, от пловдивското село Брани поле:

За нас това е противоконституционен закон и се надяваме да отпадне. Патриотичният фронт на трети декември е вкарал нов проектозакон - да остане старото положение, хиляда литра обем на казаните и целогодишно варене.

Ако не бъдат удовлетворени исканията ни, със сигурност ще се стигне до ескалация на напрежението, подчертаха още от новото сдружение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!