Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория Нюланд за трети път в София – какво ново?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В рамките на европейска обиколка, след като посети Литва, Русия и Румъния, помощник-държавният секретар Виктория Нюланд направи работно посещение и в България. За по-малко от две години висшият дипломат на САЩ, отговарящ по въпросите на Европа и Евразия, идва в България за трети път. Какво ново се случи при сегашната визита?

Обиколката на Нюланд очевидно е свързана със стратегическите интереси на САЩ в региона, а те придават такъв характер и на двустранните отношения с държавите, разположени в него. За развитие на стратегическото партньорство с България при миналогодишното посещение на държавния секретар Джон Кери бяха създадени четири работни групи в сферите насигурността, енергийната диверсификация, върховенството на закона и културните връзки. Година по-късно, при последната визита на Нюланд, бе отчетено, че тази форма на взаимодействие се е оказала ефективна. Висока оценка получи и дейността на една новосъздадена пета работна група по въпросите на борбата с тероризма.

Голямо внимание в разговорите бе посветено на енергийните въпроси и в частност на напредъка на проекта за изграждане на газова връзка с Гърция. САЩ бяха активен застъпник за подписване на инвестиционно споразумение за изграждането на тази връзка, тъй като се предвижда по нея американски компании да получат достъп до газовите пазари в региона. Но САЩ вече имат сериозно присъствие в българската енергетика чрез участието на две техни компании в енергийния комплекс „Марица-изток“ - „Ей И Ес“ и „Контур глобал“. Затова и Нюланд бе запозната с хода на преговорите, които Българският енергиен холдинг води за получаване на кредит до 650 милиона евро, с който НЕК да покрие задълженията си към въпросните две американски централи.По силата на споразумение от август м. г., когато просрочените задължения бъдат изплатени, компаниите ще намалят цените си за разполагаемост /бел. ред.: цените им за неизкупена енергия или prices of availability/. В самия ден на визитата в страната започна да работи реално българската енергийна борса. В тази връзка Виктория Нюланд бе информирана, че с пълната либерализация на националния енергиен пазар ще настъпят нови условия, които ще наложат пак да се води диалог за преразглеждане на условията по договорите с американските компании.

Проектът за 7-и блок на АЕЦ “Козлодуй” не бе обект на разговори с помощник-държавния секретар, а това потвърждава, че той няма да бъде възложен на американската компания „Уестингхаус” заради финансови пречки. Фактът не означава обаче, че отношенията с „Уестингхаус” са прекъснати - наскоро премиерът Борисов спомена, че тя продължава да има място в процеса на развитие на българската ядрена енергетика и за проекта за нова ядрена мощност в „Козлодуй“ се водят разговори за привличане на китайски инвеститор, препоръчан именно от нея. След като не можа да продължи развитието си с американско участие, построената с руски ноу хау и работеща с руско гориво централа отива към развитие в съдействие с Китай.

В разговорите на премиера Борисов с Виктория Нюланд бяха включени също външният министър Даниел Митов, вицепремиерът за еврофондовете Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова. На въпросите на отбраната бе посветено особено внимание, тъй като за тях помощник-държавният секретар проведе отделна среща с военния министър Николай Ненчев. Дискутирани бяха възможностите за модернизация на Въоръжените сили и в частност на ВВС. Проблемите на бойната авиация са актуални от години, но заради финансови ограничения досега са направени много малко реални крачки. Последно развитие в тази посока е едно споразумение с Полша за ремонт на руските МиГ-29, но и до днес българската страна не се отказва от намерението по някакъв начин да се сдобие с американски изтребители F 16.

Част от темите, обсъдени с Нюланд, са актуални и в дневния ред на отношенията с Русия. След петгодишна пауза, в края на този месец се очаква да поднови дейността си Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество и не е изключено елементи от диалога с американската страна, особено засягащи енергетиката, да послужат за прецизиране на българските позиции в диалога с руската.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02

Слънчев край на седмицата, в събота на североизток ще превали

В събота , 10 август, ще е слънчево. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 36°, в..

публикувано на 09.08.24 в 19:45

Прочутото Панагюрско съкровище се завърна в музея на Панагюрище

От 9 август до 10 септември всички жители и гости на Панагюрище отново ще могат да видят оригинала на Панагюрското златно съкровище, съобщиха от Историческия музей в града. Последното му завръщане беше през ноември миналата година...

публикувано на 09.08.24 в 08:10