Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бабинден – празник на ръцете, които ни посрещат на този свят

БНР Новини
Пъстро и неповторимо "бабино хоро" се извива всяка година в Разлог на празника
Снимка: БГНЕС

Децата – най-важното нещо в живота ни, са поставени в центъра на много български традиционни ритуали и народни обичаи. Българите са отдавали специална почит и уважение към жената, помогнала, за да дойдат живи и здрави рожбите на бял свят. Обичайно тя е наричана бабата, защото е носител на събираната векове наред народна мъдрост и познание за природата, вселената и мистиката около зараждането на новото начало. На жената, която е най-близо до родилката и в днешния ден, е посветен един от най-жизнеутвърждаващите празници в традиционния календар на българина, наричан Бабинден. Ритуалът за него идва от езическите времена, но е запазен и дори много почитанпо време на Възраждането. По традиция на 21 януари – Бабинден, трябва да има много смях и веселие, защото за българина винаги е било важно да се раждат здрави, хубави и умни деца. Народът ни казва "Къща без деца огън да я гори" или пък „Кое е по-голямо от царя?“ – „Детето“, отговарят мъдрите хора.

Според обичая още преди изгрев слънце майките с малки деца посещавали дома на бабата-акушерка, където й помагали да измие ръцете си. Ритуалът символизира почит и уважение към нея и ценностите, които тя олицетворява чрез хуманния си труд.

Днес Бабинден е загубил доста от обредните практики, но пак се празнува, вече като ден на акушерките и лекарите в отделенията за родилна помощ в лечебните заведения. Правят се тържества, в които участват току-що родили жени. Родилката полива вода, за да измие ръцете на акушерката, а за здраве се разчупва домашна питка. В ритуала присъства светената вода като символ на здраве и закрила. В университетската болница „Майчин дом“ съществува традиция за връчване на приз „Златни ръце“, с който се удостоява най-добрата акушерка от колектива.

Милка Василева е председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и познава отблизо работата на съвременната акушерка. По думите й, броят на тези жени в страната намалява заради тежкия труд и липсата на достойно възнаграждение в системата на здравеопазването.

Акушерките се грижат за здрави бременни жени, млади майки и родилки в повечето от случаите. Те имат приятна и благодатна професия, изпълнена с много надежди и вълнение, което се запечатва в съзнанието за цял живот. Техният висок професионализъм проличава в профилактичната дейност. Ролята им е изключително важна, особено в условия на демографска криза, когато трябва да се направи всичко, за да бъде използван трудът им по най-добрия начин. За съжаление, в годините на здравни реформи отпадна практиката на патронажна грижа, с която акушерките помагаха на бъдещата майка преди години. В такива центровете акушерките могат да проследят проблемна бременност, да дават съвети на родилки и да се грижат за тях в ранния период след раждането. Поради липсата на акушерка в малките населени места и сред рисковите групи, в които жените нямат здравна осигуровка, те често няма към кого да се обърнат. Обществото ни дължи по-голямо уважение към труда на акушерките, а тяхната помощ сякаш остава невидима. Едва когато жените попаднат в родилно отделение, разбират колко много могат да разчитат на тях и колко е добре, когато до себе си имат опитен и добър специалист, за да бъдат спокойни в деня на раждането – споделя своите наблюдения Милка Василева.

Кръгът на специалистите, които днес полагат грижа за здравето на родилката и очакваното бебе, все повече се разширява. Едва ли има майка, която да пропусне кабинета на лекаря по пренатална диагностика и терапия. Това е  специалността на д-р Марина Михова, акушер-гинеколог в една от водещите болници в София.

Пренаталната медицина помага много проблеми, забелязани по-рано, да бъдат предотвратени по време на бременността. Това е много важен мост към лекарите, които работят в родилната зала, защото предполага да има повече успех в тяхната работа. Българската пациентка е много добре информирана за това какво може да очаква от лекаря, от апаратурата, с която той борави. Знанието е важно, защото помага на жените да възприемат новините, които получават в нашия кабинет спокойно и обективно. Когато едно раждане е съпътствано с трудности, то оставя трайна следа в съзнанието. Затова всяка година първите, които ми честитят професионалния празник, са тъкмо жените, преодолели най-големи препятствия в месеците преди самото раждане – казва д-р Марина Михова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ВАС отказа да се произнесе по две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация, съобщиха от пресцентъра на съда. Едната жалба е срещу..

публикувано на 17.09.24 в 08:51

В Скопие продължават да обсъждат неофициалната визита на Силяновска в София

Българският посланик в Северна Македония Желязко Радуков отказа да приеме протестната нота за липсата на македонското знаме на срещата между президентите на България и Северна Македония, заявиха от македонското външно министерство. Дипломатическото..

публикувано на 17.09.24 в 08:46

Фестивал на изкуствата, в който и публиката е участник, се открива в София

"Аз съм София“ - така се казва новият градски фестивал на изкуствата и емоциите, който ще се проведе от 17 до 23 септември в пространството пред НДК в центъра на българската столица. Той е част от програмата "София празнува 17 септември", посветена на..

публикувано на 17.09.24 в 07:25