Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докладът на Европейската комисия за България – нищо ново под слънцето

Снимка: архив

Стана вече банално, дори досадно. От година на година, след влизането на България в Европейския съюз през 2007-а, слушаме една и съща песен със станалия натрапчив припев „реформирайте правосъдието, стига корупция, стига организирана престъпност”. Вчера Европейската комисия огласи официално поредния доклад по механизма за сътрудничество и проверка проследяващ напредъка на България в реформирането на съдебната система, както и в борбата с корупцията и организираната престъпност през изминалата година.

Оценките и препоръките бяха предизвестени, а констатациите си ги знаем вече наизуст – организираната престъпност просперира, процъфтяват също корупцията, включително по високите етажи на властта, задкулисието и клептокрацията. Колкото до правосъдието, след няколко турбуленции през последните месеци и неуспелите изцяло опити чрез конституционни промени да се реформира, неговото блато се върна към покой, поне засега. Както се казва „кучетата си лаят а керванът си върви”.

Не че например в Италия, Испания, Великобритания, и прочее страни от ЕС няма корупция и организирана престъпност, но там тези явления са в рамките на някакви допустими граници. А освен това от време на време някой министър, депутат, магистрат или друг от горните етажи на властта влиза в затвора или си подава оставката. За разлика от България.

Но да погледнем документа, написан виртуозно с езика на брюкселската дипломация. В него четем, че проблемите на съдебната власт в България не са решени, нивото на корупция остава високо, институциите са неспособни да се справят с предизвикателствата. Бавният напредък в борбата с корупцията по високите етажи на властта и по делата, свързани с организираната престъпност, продължава да подкопава общественото доверие в способността на българските органи да гарантират правосъдие, се казва още в доклада. А Франс Тимерманс, първи заместник-председател на ЕК, коментира, че през изминалата година България предприе някои важни стъпки, за да върне реформите на дневен ред. Сега е време да се премине към следващия етап, като стратегиите за съдебна реформа и за борба с корупцията бъдат последвани от действия и доведат до конкретни резултати.

Както обичайно, второто правителство на Бойко Борисов, на власт повече от една година, направи свой, оптимистичен прочит на доклада. На нарочна пресконференция вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че като цяло мониторинговият доклад на ЕК е обективен, не само заради констатациите на проблемите, които има страната, и с които всички сме наясно и работим по възможностите за тяхното отстраняване, но и по отношение на позитивните знаци, които комисията е разчела в нашите действия до този момент. Според нея, по отношение на борбата с организираната престъпност, за разлика от предишни доклади, бележките са много по-малко на брой. На амбразурата застана и вицепремиерът Томислав Дончев. Той изтъкна, че в доклада има ясни констатации, коментари, насърчавания или препоръки по отношение на всяка от властите и институциите. Дончев алармира, че има организирана съпротива срещу реформите и прозря че в такъв случай е редно да има и организирана подкрепа. Вицепремиерът Меглена Кунева също оцени като обективен доклада и обеща, че „2016 ще е годината, в която българите ще усетят действителен напредък в наблюдаваните области”. На кого да вярваме, на Брюксел или на родните управници?!

Не намирам за финал по-сполучливо заключение от думите на Николай Слатински, професор по национална и международна сигурност, депутат във Великото народно събрание след падането на тоталитарния режим в края на 1989 г.: Не очаквам властта тези дни да си направи харакири. Голяма работа, че четейки не редовете, а между тях, правейки контент анализ и осмисляйки контекста, всеки би разбрал, че с този доклад на ЕК тя е направена на пух и прах. Важното е какво мисли по въпроса властта. А тя мисли, че нищо не се е случило. Просто тя е случила. На народ….




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 10

В десетия брой на предаването, с водещ Красимир Мартинов, ви срещаме с хора на изкуството, развиващи таланта си в чужда държава:   Деница Грубер и нейният живот, отдаден на илюстрацията в Германия; Иконопиисецът Екатерина Титова – от..

публикувано на 25.07.24 в 12:00
Петър Танев

Петър Танев отрече Украйна да е спряла неговото назначаване за посланик в Киев

По неволя бях въвлечен в спор на институционално и политическо ниво, към което нямам отношение. Това каза за bTV дипломатът Петър Танев, за когото се появи информация в медиите, че е бил предложен за посланик в Украйна по време на кабинета "Денков -..

публикувано на 25.07.24 в 10:06

Пожарът в граничната планина Славянка бе спрян на българска територия

Навлизането на пожара от Гърция в България през билото на граничната планина Славянка бе спряно с усилията на повече от 60 горски служители, пожарникари и военни. Ситуацията продължава да е рискова, защото планината продължава да дими от гръцка страна...

публикувано на 25.07.24 в 08:26