Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев открои българската позиция за Шенген и миграцията по време на визитата си в Италия

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Макар и работно, посещението на президента Росен Плевнелиев в Италия в края на отминаващата седмица бе наситено с обмен на позиции по парещите въпроси, свързани с миграционната криза, шенгенското пространство и тероризма. Теми, които определено касаят не само двустранните отношения. Беше направен и преглед, разбира се, на търговско-икономическите отношения между България и Италия.

Формалният повод за визитата беше участието на българския държавен глава в международния форум на тема „Предизвикателствата на радикализацията и екстремизма в междурелигиозния мирен диалог – кои стъпки са ефективни”, организиран от центъра „Низами Ганджави” и Италианското дружество за глобален диалог. Плевнелиев беше сред основните оратори. „Толерантността е нашата истинска сила пред предизвикателствата на радикализацията и екстремизма”, подчерта държавният глава и допълни, че обединена Европа е пространство на солидарност с мигрантите, които търсят закрила, но същевременно е и пространство, в което има ясни правила и споделени ценности.

Темата за мигрантската криза беше основна по време на последвалата среща на Росен Плевнелиев с италианския президент Серджо Матарела. Двамата се обединиха около това, че ЕС трябва да има обща позиция за интеграция и репатриране на бежанците. Българският президент открои, че при така създалата се ситуация, е неизбежно да се пристъпи към репатриране на икономическите имигранти. Матарела пък допълни, че в тази връзка ЕС трябва да инвестира в контрола на външните граници, а не отделни страни-членки да затварят своите. Италианският президент акцентира също, върху това, че обменът на информация, свързана с тероризма, не е на необходимото ниво. Ако имаше достатъчна координация, според него са могли да бъдат предотвратени някои от терористичните атентати на Стария континент.

Колкото до двустранните отношения, Плевнелиев и Матарела отбелязаха, че Италия е сред десетте най-големи инвеститори в България. За периода 1996-2014 г. тези инвестиции са достигнали 1,5 милиарда евро. Българският президент допълни, че търговският обмен между България и Италия расте непрекъснато и е достигнал 4,2 милиарда евро, което нарежда Италия на второ място като търговски партньор, след Германия, сред страните-членки на ЕС.

И накрая един показателен факт, който може да се определи като „черешка на тортата” по време на визитата в Италия на Росен Плевнелиев. Вестник „Кориере дела сера”, гръмовержецът на италианската преса, който, шеговито казано, сваля и назначава правителства, публикува интервю с Росен Плевнелиев. Държавният ни глава, може би с прекален патос защити Шенгенския договор: „Шенген е мечтата на всеки европеец – да пътува из цяла Европа без паспорт”, независимо от това, че някои страни-членки искат договорът да бъде замразен. По думите на Плевнелиев, Шенгенското пространство е един от най-добрите резултати на Европейския съюз, то е „крайъгълен камък, който определя нашата същност и ние не бива до подлагаме на съмнение тази наша същност”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 10

В десетия брой на предаването, с водещ Красимир Мартинов, ви срещаме с хора на изкуството, развиващи таланта си в чужда държава:   Деница Грубер и нейният живот, отдаден на илюстрацията в Германия; Иконопиисецът Екатерина Титова – от..

публикувано на 25.07.24 в 12:00
Петър Танев

Петър Танев отрече Украйна да е спряла неговото назначаване за посланик в Киев

По неволя бях въвлечен в спор на институционално и политическо ниво, към което нямам отношение. Това каза за bTV дипломатът Петър Танев, за когото се появи информация в медиите, че е бил предложен за посланик в Украйна по време на кабинета "Денков -..

публикувано на 25.07.24 в 10:06

Пожарът в граничната планина Славянка бе спрян на българска територия

Навлизането на пожара от Гърция в България през билото на граничната планина Славянка бе спряно с усилията на повече от 60 горски служители, пожарникари и военни. Ситуацията продължава да е рискова, защото планината продължава да дими от гръцка страна...

публикувано на 25.07.24 в 08:26