Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев открои българската позиция за Шенген и миграцията по време на визитата си в Италия

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Макар и работно, посещението на президента Росен Плевнелиев в Италия в края на отминаващата седмица бе наситено с обмен на позиции по парещите въпроси, свързани с миграционната криза, шенгенското пространство и тероризма. Теми, които определено касаят не само двустранните отношения. Беше направен и преглед, разбира се, на търговско-икономическите отношения между България и Италия.

Формалният повод за визитата беше участието на българския държавен глава в международния форум на тема „Предизвикателствата на радикализацията и екстремизма в междурелигиозния мирен диалог – кои стъпки са ефективни”, организиран от центъра „Низами Ганджави” и Италианското дружество за глобален диалог. Плевнелиев беше сред основните оратори. „Толерантността е нашата истинска сила пред предизвикателствата на радикализацията и екстремизма”, подчерта държавният глава и допълни, че обединена Европа е пространство на солидарност с мигрантите, които търсят закрила, но същевременно е и пространство, в което има ясни правила и споделени ценности.

Темата за мигрантската криза беше основна по време на последвалата среща на Росен Плевнелиев с италианския президент Серджо Матарела. Двамата се обединиха около това, че ЕС трябва да има обща позиция за интеграция и репатриране на бежанците. Българският президент открои, че при така създалата се ситуация, е неизбежно да се пристъпи към репатриране на икономическите имигранти. Матарела пък допълни, че в тази връзка ЕС трябва да инвестира в контрола на външните граници, а не отделни страни-членки да затварят своите. Италианският президент акцентира също, върху това, че обменът на информация, свързана с тероризма, не е на необходимото ниво. Ако имаше достатъчна координация, според него са могли да бъдат предотвратени някои от терористичните атентати на Стария континент.

Колкото до двустранните отношения, Плевнелиев и Матарела отбелязаха, че Италия е сред десетте най-големи инвеститори в България. За периода 1996-2014 г. тези инвестиции са достигнали 1,5 милиарда евро. Българският президент допълни, че търговският обмен между България и Италия расте непрекъснато и е достигнал 4,2 милиарда евро, което нарежда Италия на второ място като търговски партньор, след Германия, сред страните-членки на ЕС.

И накрая един показателен факт, който може да се определи като „черешка на тортата” по време на визитата в Италия на Росен Плевнелиев. Вестник „Кориере дела сера”, гръмовержецът на италианската преса, който, шеговито казано, сваля и назначава правителства, публикува интервю с Росен Плевнелиев. Държавният ни глава, може би с прекален патос защити Шенгенския договор: „Шенген е мечтата на всеки европеец – да пътува из цяла Европа без паспорт”, независимо от това, че някои страни-членки искат договорът да бъде замразен. По думите на Плевнелиев, Шенгенското пространство е един от най-добрите резултати на Европейския съюз, то е „крайъгълен камък, който определя нашата същност и ние не бива до подлагаме на съмнение тази наша същност”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05