Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Московски: Гарата, автогарата и летището в Бургас ще бъдат свързани от градска ЖП линия

Тази година трябва да бъдат платени и дълговете на БДЖ

Ивайло Московски
Снимка: БГНЕС

Железопътна линия ще свързва гарата, автогарата и летището в Бургас. Това каза при откриването на ремонтирания гаров комплекс в Бургас министърът на транспорта Ивайло Московски. Проектът е готов и е на стойност 60 милиона лева. С градска железница туристите и жителите на Бургас ще имат директна връзка от гарата и автогарата до летището. Предвижда се железопътната линия да стигне до Слънчев бряг, заяви Ивайло Московски:

Току що обсъдихме и варианта и опцията до месец да приключи проектирането на такава железопътна връзка със Слънчев бряг. Разбира се, ако успеем да осигурим финансиране за това, моментално ще започне изпълнението и на тази отсечка. 

2016-та година е изключително важна за сектор „Транспорт“, подчерта Ивайло Московски. Той уточни, че се предвижда дълговете на българските железници да бъдат изплатени:

Тази година трябва да оправим дълговете на оператора, на Български държавни железници. Знаем как! Имаме процедура, която буквално, може би след седмица ще стартира - през концесии на летище София, летище Пловдив - концесия. Летище Горна Оряховица - концесия. Виждате сами тук вече концесионираното летище на Бургас, как изглежда и  колко добре оперира. Така, че сме убедени, че този път е правилен. Разбира се със средствата от там ще покрием дълговете на железницата, което ще  позволи вече да стартираме процедурата за закупуване на нови влакове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!