Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Стоянова: Операта издига човешкия дух

БНР Новини

Красимира Стоянова, една от най-изящните оперни диви в звездната карта на света, отново дари незабравими мигове на публиката, претъпкала зала „България” преди дни. В партньорство със Софийската филхармония и под палката на маестро Георги Димитров, чухме изключително добре подбрана програма. Прозвучаха прекрасни изпълнения на оперни арии и речитативи, а също и увертюри от световната класика.

Красимира Стоянова е световна величина във вокалното оперно изкуство. Удостоена е с най-високата титла „Камерзенгерин“ (2009), присъждана на оперни певци в Австрия. Две години по-рано, през 2007, получава наградата „Музикант на годината“ на слушателите на „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР. А през 2015 г. – почетното звание „Доктор хонорис кауза" на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, чийто възпитаник е.

Няма едно определение за вердиево сопрано... но ако имаше, това щеше да бъде Красимира Стоянова. Към тези думи на световната критика, бихме добавили, че светлината и жизнеността, които струят от нейния глас, са като водопад от редки диаманти, чиито отблясъци багрят ефира.

Специално за Радио България голямата оперна певица даде едно различно интервю, заредено с много любов, красота, духовност и мъдрост, жив документ за творческите търсения и духовните вълнения в изкуството на един голям артист. Благодаря на Националното радио за този приятелски жест. С вашата медия ме свързва прекрасно партньорство – бяха първите ѝ думи. А на въпроса за мястото на операта в нашето съвремие отговори така:


Операта не трябва да бъде смесвана с други жанрове, защото тогава ще загуби своята индивидуалност. Тя е елитарно изкуство от определен исторически момент насам. Преди 300-400 години не е имало радио, не е имало средства за масова комуникация и хората сами са се веселили. Може да се каже, че операта всъщност е прародител на радиото, „живо радио“. Днес не би трябвало да бъде елитарно изкуство, а да внушава сила и морал. Да води към размисъл, а не да поднася цинизми и да ставаме свидетели на най-различни режисьорски безизходици. Защото днес операта е „царството на режисьорите“. Те правят с нея, каквото си поискат. Навремето певецът е бил цар, заедно с диригента, често и композитор. А днес, за съжаление, не е така. Операта трябва да издига човешкия дух.

Да припомним, че своя дебют като оперна певица Красимира Стоянова прави с ролята на Джилда в операта „Риголето“ от Верди през 1995 г. в Софийската националната опера. През  1998 г. е ангажирана в състава на Щаатсопер (Виена), където и до момента е постоянен гост-солист. Пее в най-престижните оперни театри и концертни зали по света – Метрополитън и Карнеги хол в Ню Йорк, Кралската опера „Ковънт гардън“ и Роял Албърт хол в Лондон, Миланската скала, Дойче опер и Концертхаус в Берлин, Музикферайн и Концертхаус във Виена, и много др. Работи с диригентите Рикардо Мути, Зубин Мета, Жорж Претр, Сър Колин Дейвис, Марис Янсонс, Сейджи Озава, Франц Велзер-Мьост, Фабио Луизи, Даниеле Гати, Васил Казанджиев, Георги Димитров, Емил Табаков, Павел Балев, и др.

О миг спри, така красив си ти! – гласи знаменитата фраза на Гьоте. Има ли често подобни моменти Красимира Стоянова. Ето и отговора й:

Да, непрекъснато. Имам този миг, когато успея да докосна онази точка в душата, която я кара да се развълнува ... Смятам, че всеки, който по-задълбочено търси и има желание да го направи, преживява този миг. Но кой стига до съвършенство? Само Бог! Музиката е божествена. Физиците и астрономите доказват, че целият универсум е построен върху определен вид хармония с математическа логика. Не случайно имаме 7 тона, 7 цвята, седем дни в седмицата. Всичко е хармония и абсолютно съвършенство, подчинено на закона на универсума. За съжаление, ние хората сме тези, които правим анти ред и анти хармония на Земята. Правим всичко възможно да го нарушим.


Човешката сила и слабост са в центъра на всички търсения в изкуството. Голямата певица продължава с примери от творбата на Гьоте:

До последния момент ние, хората, сме в изкушение. Но ни се дава право на изкупление и право да изчистим душите си, за да влезем в този гигантски ред, закон и универсум, където цари пълна хармония. На нас ни се дава това голямо предимство - покаянието. Цялата идея на Гьоте е вградена в образа на невинната Маргарита. До последния момент тя минава през всякакви ужаси. Била е толкова чиста, че Мефистофел казва: „Аз не мога нищо да ѝ направя“. Въпреки всичко, той успява да я изкуши. Тя прегрешава с Фауст, но любовта ѝ е чиста. До края на живота си е в искрено и дълбоко покаяние. И какво? Бог ѝ дава изкупление. Това не е ли абсолютният пример как трябва да живеем? Дори самият Фауст има момент на разкаяние, че е оставил това същество без обич, без себе си ... много голяма тема… Колкото до енергията, която получавам от родната публика, бих казала, че никой не е пророк в собствената си страна. Родната публика има повече изисквания. Човек сам към себе си има повече изисквания на родна сцена. Но, това което съм получила като отзвук от страна на публиката в България, това разбиране, тази емоционална сплав... Колкото и да ме аплодират на други места, това усещане не съм го получавала никъде другаде. Защото има някакъв друг електрод в тази сплав. Това е нашето безмълвно разбиране на душите ни. Голямо щастие.

На концерта си в зала „България“ Стоянова изпълни три биса, с които благодари на жадната за истинско живо изкуство публика. С „Молитва на Мария-Десислава“ от едноименната опера на П. Хаджиев звездата ни изпя молитва в името на България. Триумфиращ финал, възнаграден с двайсетминутни нестихващи аплаузи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15