Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да изплетеш топлина

БНР Новини

„Изплети топлина” е кампания, която сгрява. Най-вече душата, защото някой е посветил частица от времето си специално за теб. Да подариш малко топлина не струва почти нищо – но за хората без дом това е голям жест, който ще помнят може би цял живот.

Две хиляди и петдесет по-малко зъзнещи души на улицата, загърнати в ръчно изплетените шалове, шапки, ръкавици и чорапи на благодетели от цялата страна. И зад всичко това една фондация, която за четвърта поредна зима успява да дари поне малко топлина на хората без дом.

Снимка

„Има начин” е неправителствена организация с мисията да помага на бездомните у нас. И тъй като това са хора със своите съдби, фондацията си е поставила за цел да ги извади от анонимността. В кампанията си „Подкрепи бездомен” тя ще разкаже затрогващите истории на озовали се на улицата хора, за да могат те да намерят своите спасители. Една от тези истории е на мъж, станал инвалид.




СнимкаТой е бездомен от няколко години, защото при трагичен инцидент загубва сетивността в единия от крайниците си и повече не може да работи, разказва председателката на фондацията Маргарита Соколова. Роднините му – самите те социално слаби, не могат да се грижат за него и го изоставят. Историята на този мъж трогва, тъй като в предишния си живот е имал потенциал да се издържа, имал е семейство и дете, и днес желае да си върне усещането за самостоятелност и отново да работи. Той иска да се запише в курс за компютърни умения и да бъде програмист или компютърен техник.

За съжаление, на улицата попадат различни хора и никой не е застрахован от подобна участ.

Основна група от бездомните са именно децата, които навършват пълнолетие и се оказват на улицата без професионални умения, без покрив над главата си и без подкрепата на близки хора, казва Маргарита Соколова. Друг сегмент са хората, загубили собствеността си – жертва на имотни измами, в сложно финансово състояние или неуспяващи да обслужват банкови кредити. Много са и бездомните възрастни, които са изоставени от своите близки, както и хора с психически проблеми. Но има и една малка група, приела този начин на живот за нормален.

Никой не знае колко са бездомните у нас. В кризисните центрове в София могат да нощуват едва около 200 души повечето от хората без дом обаче остават на улицата, защото държавата не им е осигурила нито покрив, нито минимална заетост, обяснява Маргарита Соколова.

С тези хора трябва да се работи целенасочено и постоянно, за да не се чувстват изолирани – да се решават психологическите им проблеми, които се натрупват от живота на улицата, да бъдат стимулирани да вярват в себе си и по-смело да правят крачки към своето „изкопчване”. Много е важно да вярват в потенциала си и да са сигурни, че могат да променят живота си. И тъй като често са обезверени, в края на този месец започваме групи за терапия и психологическа рехабилитация в кризисните центрове. След това ще направим кампания за набиране на средства за изграждането на социално предприятие, което да подсигури работа на хората без дом. Най-напред това ще бъде пилотна група от 15-20 души – те ще имат постоянна трудова заетост и заплащане.

Превенцията срещу опасността да останеш без дом е от голямо значение, смята още Маргарита Соколова и дава за пример създаването на защитни клаузи при тегленето на банкови кредити, даването на преференциални възможности за започване на работа на сираци и изграждането на повече домове за възрастни хора.

Основната ни задача е да обърнем отношението на обществото към бездомните, тъй като голяма част от хората смятат, че те са със зависимости – алкохолни, наркотични, както и че нямат желание да работят или да се борят. За щастие, повечето българи им съчувстват и вярват, че всеки може да попадне в подобна ситуация. Затова и са готови да отделят от личното си време, средства, емоции и работа, за да им помогнат, казва в заключение Маргарита Соколова.

Снимки: архив на фондацията



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валентин Мундров

Чужди държави спонсорират кибератаки към държавни институции заради предстоящия вот

Опити за кибератаки към сайтове на държавни институции се наблюдават непрекъснато заради предстоящите избори за европейски и национален парламент, съобщи пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му,..

публикувано на 11.05.24 в 10:42

Три институции проверяват сигурността на машините за гласуване

Министерството на електронното управление, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология ще проверяват машините за гласуване на предстоящите избори за европейски и национален парламент. Според утвърдената методика на..

публикувано на 11.05.24 в 10:03

Алпийски тролей и скални атракции на Лакатнишките скали

Спасители от Планинската спасителна служба – отряд "Лакатник" ще пуснат днес 100-метров алпийски тролей на живописните Лакатнишки скали в Искърското дефиле. Мероприятието е част от традиционните майски празници на Гара Лакатник. От Идеалния..

публикувано на 11.05.24 в 09:05